Театър 199 представя световната премиера на „Блажени са блажените“

Фото кредит: Симон Варсано

Театър 199 представя световната премиера на „Блажени са блажените“

Фото кредит: Симон Варсано
Сподели

„Блажени са обичаните и обичащите, както и онези, които могат да минат без обич. Блажени са блажените“. Тези думи на Борхес представляват епиграфа към блестящо остроумния и вълнуващ роман на драматурга Ясмина Реза. Тя е едно от най-ярките имена в съвременната френска литература.

Театър 199 прави смелата заявка да постави на сцена свой вариант на прозата ѝ. Световната премиера ще бъде на 20 ноември  от 19:30 часа в културната институция.

„Блажени са блажените“ е

изследване на щастието и на нещастието,

които се преплитат комично, абсурдно и трогателно дълбоко в корените на взаимоотношенията между мъжа и жената.

Авторът създава моменти на интензивна драма, показвайки напрежението и конфликтите, които могат да разтърсят живота на всеки човек. Всеки епизод в тази история е разказан от гледната точка на различен герой.

Низ сблъсъците между тях разкрива цял един свят от обиди и огорчения от най-различно естество.

Семейство Тоскано завиждат на семейство Ютнер, което изглежда има перфектен живот. Действителността обаче се оказва различна.  Паскалин и Лионел Ютнер само се преструват, че синът им е на международен стаж, докато всъщност е в психиатрична институция, вярвайки, че е Селин Дион.

Ясмина Реза създава усещането, че ни кани

да надникнем през „процепа на завеса“, за да ни разкрие тайните,

които кипят в собствените ни сърца.

„Блажени са блажените“ е роман, но у всеки от героите протича вътрешен монолог, който лесно може да мине за театър. Писането ми в случая е силно повлияно от непосредствеността на театъра. В прозата ми винаги всичко е в сегашно време. Има очевидна театрална жилка във всичко, което пиша“, коментира самият автор.

Ясмина Реза e сред най-ярките имена на съвременната френска и европейска драматургия. Първите ѝ стъпки в театъра са като актриса в спектакли по Молиер и Мариво. Дебютира като драматург през 1987 г. с пиесата „Разговори след погребение”, за която получава награда „Молиер” за най-добър автор.

С романа си „Блажени са блажените“ Ясмина Реза става първият лауреат на наградата на вестник „Монд“ и носител на Голямата награда за роман „Мари-Клер“ през 2013 г.

Фото кредит: Симон Варсано

Актуално

Избрано за вас