Пътуване до „Хогуортс“: Търсят машинисти за живописния маршрут

Фото кредит: ANTONY MEADLEY/500PX/GETTY IMAGES

Пътуване до „Хогуортс“: Търсят машинисти за живописния маршрут

Фото кредит: ANTONY MEADLEY/500PX/GETTY IMAGES
Сподели

Транспортната компания Scot Rail търси бъдещи машинисти, които да управляват влакови композиции по световноизвестния маршрут, по който се движи „Хогуортс Експрес“ във филмите за Хари Потър.

Кандидатите трябва да са навършили 20 години, не е необходим предишен опит. Първоначално ще се изплаща годишна стажантска заплата от 38 000 евро. Ако наетият служител стане добър машинист и компанията реши да го наеме за постоянно, то тогава той ще получава по 53 000 евро на година. Машинистите ще

работят девет месеца в годината,

а останалите три, в които ще почиват, също ще бъдат платени. Така общата им годишна заплата ще бъде 60 000 евро.

За сравнение – стажант-машинистите в Deutsche Bahn получават около 15 000 евро годишно, коментира германското издание „Билд“.

Железопътният маршрут West Highline e избран за най-добрия в света от читателите на независимото туристическо списание Wanderlust през 2009 г. След него са забележителната Транссибирска линия в Русия и линията от Куско до Мачу Пикчу в Перу.

Фото кредит: Getty Images

„Това е мечтана работа“, се посочва в шотландската платформа Hijobs, която публикува обяви за работни места.

„Като шофьор на шотландската железница ще пътувате по някои от най-красивите железопътни маршрути в света, съобщи БТВ. Вашата роля ще бъде жизненоважна – да превозвате и свързвате хората в Шотландия“, се казва в съобщението за работното място.

Бъдещите машинисти трябва да могат

да запазват спокойствие дори в стресови ситуации

и винаги да се придържат към най-високите стандарти за безопасност. Кандидатстването е възможно до 18 ноември. Железопътната компания очаква голям брой заявления и отсега моли за „снизходителност“, в случай че отговорите ѝ закъснеят.

“Възможността да станеш машинист на влак по този маршрут не се появява често. Работното ви време няма да е обичайното от 9 до 17:00 часа“, посочва Джули Дейл, директор „Човешки ресурси“ в Scot Rail. Маршрутът се обслужва и от парен влак, често сравняван с „Хогуортс Експрес“, а виадуктът Гленфинан е популярен за снимки сред туристите.

„Хари Потър“ не е единственият известен филм, които е заснет на линията West Highland. Във филма „Трейнспотинг“  от 1996 г. също едно от действията се развива по нея – на гара Corrour, която се смята за най-високата и най-отдалечената във Великобритания.

Фото кредит на откриваща снимка: ANTONY MEADLEY/500PX/GETTY IMAGES

Актуално

Избрано за вас