Българско издание на „Хари Потър: Магьоснически алманах“ излиза едновременно със световната премиера на книгата

Българско издание на „Хари Потър: Магьоснически алманах“ излиза едновременно със световната премиера на книгата

Сподели

Българско издание на „Хари Потър: Магьоснически алманах“ се появява на книжния пазар едновременно със световната премиера на новата книга. Томът излиза по едно и също време на 35 езика, съпътстван от глобалната инициатива „Ден на книгите за Хари Потър“, съобщават издателите от „Егмонт“.

По думите им това е първото и единствено официално допълнително издание към поредицата за Хари Потър, пише БТА. То включва магьоснически списъци, диаграми, карти и илюстрации. Томът е разделен

на седем глави,

в които читателите ще могат да разберат повече за различни локации, за магьосническата пръчка, за фантастични животни и растения. По изданието са работили художниците Питър Гоус, Луис Локхарт, Уейтонг Мей, Оля Муза, Фам Куанг Фук, Леви Пинфолд и Томислав Томич.

Авторът на книгата е Дж. К. Роулинг. Идеята за поредицата се появява на закъсняващ влак през 1990 г. Първата книга, „Хари Потър и Философският камък“, е публикувана във Великобритания през 1997 г. Историята за момчето магьосник завършва след десет години, като през 2007 г. излиза „Хари Потър и даровете на смъртта“.

Книгите за „момчето, което оживя“ са продадени в над 600 милиона копия по света на 85 езика и са слушани като аудио книги над един милиард часа. Към поредицата Дж. К. Роулинг пише три допълнителни кратки тома за благотворителност – „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Приказките на барда Бийдъл“.

Животът на Хари Потър като възрастен бе продължен на театралната сцена в „Хари Потър и прокълнатото дете“, пиеса, написана от Дж.К. Роулинг, сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани.

Актуално

Избрано за вас