Дванадесет филма ще се борят за награди от фестивала „Любовта е лудост“

Снимка: "Любовта е лудост"

Дванадесет филма ще се борят за награди от фестивала „Любовта е лудост“

Снимка: "Любовта е лудост"
Сподели

Дванадесет филма влизат в конкурсната програма на 32-рото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Той ще се проведе в периода 23 август – 1 септември във Варна, съобщават организаторите.

Откриването е с италианския филм „Все още има утре“, който участва в конкурсната програма. Лентата

печели националната филмова награда „Давид на Донатело“

в пет от основните категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля.

За наградата „Златна Афродита“ ще се борят 12 филма. Те ще бъдат оценявани от тричленно международно жури с председател режисьорът Момчил Карамитев.

В конкурсната програма са още българският филм „Край реката“ и полският „Празник на огъня“, чийто режисьор Кинга Дембска ще гостува на форума във Варна. Публиката ще се срещне и със създателите на унгарския филм „Някои птици“. Негов режисьор е Даниел Хевер , а сценарият е дело на Жанет Кертес.

В „Любовта е лудост“ тази година са селектирани продукции, взели участие в големи световни кинофестивали. Сред тях е „Синове“, който бе в основния конкурс в Кан тази година, предаде impressio.dir.bg.

Във Варна идват и два филма от тазгодишния фестивал Берлинале –

„От Хилде, с любов“, който бе в официалната конкурсна програма, и „Любимата ми торта„, отличен с наградата на международната филмова критика. Зрителите ще видят и заглавие от състезателната програма на миналогодишния кинофестивал във Венеция – „Извън сезона“.

В конкурсната програма са още „Моят чудесен непознат“, „Любовна лодка“, „Семейство“ и френският филм „Сбогом, Буенос Айрес“.

Специален гост на тазгодишното издание на „Любовта е лудост“ ще бъде италианският актьор Франко Неро. Срещата с него е на 24 август от пет следобед във ФКЦ, а веднага след това ще бъде прожектиран най-новият му филм – „Щастливи дни“.

Закриването на официалната програма ще бъде на 30 август с филма „Болеро“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас