45 филма от 18 европейски страни гледаме на Международния кинофестивал „Златна липа“ 2024

Снимка: „24 часа“

45 филма от 18 европейски страни гледаме на Международния кинофестивал „Златна липа“ 2024

Снимка: „24 часа“
Сподели

Единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще зарадва своите почитатели и през 2024 година, пише БТА. Това съобщи основателят и директор на „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Тази година той ще се проведе

от 1 до 5 юни в Стара Загора.

В програмата тази година са селектирани 45 филма от 18 европейски страни.

„Филмите, които отсяхме в селекцията на фестивала тази година, са изключително силни, много интересни, което означава, че изминалата година е била добра за европейските кинематографисти“, отбеляза Магдалена Ралчева.

Конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 ще включва 9 или 10 ленти, две от които ще бъдат български, издаде в аванс директорът на фестивала.

Снимка: Facebook

Сред заглавията на XI издание на „Златната липа“ зрителите ще могат да видят няколко ленти, отличени с престижни световни награди. Такъв е филмът „Анатомия на едно падане“ (2023 г.) от френската режисьорка Жюстин Трие, който спечели 

„Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.

Друго заглавие е „Зона на интерес“ (2013 г.) на британския режисьор Джонатан Глейзър. Военно-историческата драма е копродукция между Великобритания, Полша и САЩ, която е вдъхновена от едноименния роман на Мартин Еймис.

Зрителите на „Златната липа“ 2024 ще имат шанса да гледат и последните филми на Роман Полански „Дворецът“ (2023 г., Италия, Швейцария, Полша, Франция). Както и филмът на Уди Алън „Чист късмет“ (2023 г., Франция и Великобритания).

Снимка: „24 часа“

Извън филмовата програма тази година е включена

изложба картини от актьора Калин Сърменов,

а кинокритикът Божидар Манов ще представи новата си книга с разкази „Тъжни хора“.

Прожекциите от програмата на „Златната липа“ 2024 отново ще бъдат в три зали – основната ще бъде концертната зала на Старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център „Стара Загора“ и в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Входът за прожекциите от програмата на „Златната липа“ отново ще бъде безплатен благодарение на партньорството и подкрепата на Община Стара Загора.

Актуално

Избрано за вас