На „Берлинале“ ще отличават и дебютни игрални филми

Снимка: Berlinale

На „Берлинале“ ще отличават и дебютни игрални филми

Снимка: Berlinale
Сподели

Международният кинофестивал в Берлин въведе нова конкурсна секция, наречена „Перспективи“ и посветена на дебютните игрални филми, съобщават „Холивуд рипортър“ и „Скрийн дейли“. Новата секция ще действа от 2025 г. като част от рестартирането на „Берлинале“ под ръководството на новия фестивален директор Триша Тътъл.

Секцията „Перспективи“, която има за цел да предостави по-значима платформа за изгряващи режисьори,

ще представя до 14 дебютни филма от цял свят.

Жури от трима професионалисти от бранша ще избира победителя в категорията за най-добър първи игрален филм, който ще получи парична награда от 50 000 евро. Тя ще бъде поделена между продуцентите и режисьорите на отличената продукция.

„Търсим игрални филми, представляващи истински международен спектър от гласове, които имат смел и свободен кинематографичен език. Те трябва да предлагат завладяващи перспективи и нови светогледи“, се посочва в изявлението, направено от Триша Тътъл.

Преди това наградата за най-добър първи игрален филм се избираше измежду дебютните филми във всички раздели, пише БТА. Предпочитание за секцията „Перспективи“ ще се дава на световни премиери, но могат да бъдат разглеждани и филми, които вече са дебютирали в страната си на произход.

Като част от предприетите от Тътъл промени

„Берлинале“ се отказва от секцията „Срещи“ (Encounters).

Този раздел стартира през 2020 г. като платформа за дръзки в естетическо и структурно отношение творби на независими, иновативни режисьори.

Организаторите на „Берлинале“ все пак ще се стремят да представят подобни продукции в различните секции на фестивала, отбелязва „Скрийн дейли“.

Различните фестивални секции ще продължат да представят и дебютни игрални филми.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас