Носителят на „Златна мечка“ на Берлинале“ е Дахомей

Носителят на „Златна мечка“ на Берлинале“ е Дахомей

Сподели

Филмът „Дахомей“ на режисьорката Мати Диоп спечели „Златна мечка“ за най-добър филм на 74-ото издание на „Берлинале“. Голямата награда на фестивала бе обявена от директорите му Мариете Рисенбек и Карло Шатриан, за които това е последното издание начело на кино форума.

„Дахомей“ е документална продукция на режисьорката от френско-сенегалски произход Мати Диоп.  Историята се фокусира върху реституирането през ноември 2021 г. на 26

произведения, заграбени от френските колониални сили

от Бенин през 1892 г. Филмът е отличен от международно жури под ръководството на мексиканско-кенийската актриса Лупита Нионго, която е първият чернокож председател на журито на „Берлинале“.

Снимка: The Independent

Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ отиде при „Нуждите на пътешественика“ на южнокорейския режисьор Хон Сансу. Централната роля във филма е на Изабел Юпер, отдадена на алкохола преподавателка в Република Корея.

Отличие от журито получи и „Империята” на Брюно Дюмон . Научнофантастичният филм е

нов прочит на „Междузвездни войни“

с историята на две групи извънземни, които пристигат на Земята.

Най-добър режисьор стана доминиканецът Нелсон Карлос де Лос Сантос Ариас. Филмът му „Пепе“ представя историята на

един от хипопотамите от частния зоопарк на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар.

„Сребърна мечка” за най-добър сценарий международното жури присъди на филма „Умиращ” на Матиас Гласнер.

Актрисата Емили Уотсън бе удостоена със „Сребърна мечка” за поддържаща роля за филма „Малки неща като тези”. Ирландската историческа драма беше и филмът, с който се откри „Берлинале“ на 15 февруари.

Снимка: Berlinale

Уотсън благодари на Килиън Мърфи, чиято е централната роля в продукцията, за това, че я е привлякъл в проекта. Актрисата сподели удоволствието си от възможността да

наблюдава от първия ред как Мърфи разгръща таланта си

във филма.

Със „Сребърна мечка“ за най-добро актьорско изпълнение във водеща роля бе отличен Себастиан Стан за ролята му в „Различен човек” на Арон Шимбърг. Важна подробност при наградите на „Берлинале“ за актьори във водеща и в поддържаща роля е тяхната

полова неутралност.

Първата „Сребърна мечка” в конкурсната програма, връчена от международното жури на 74-ото издание на „Берлинале”, бе за изключителен артистичен принос на Мартин Гшалхт за операторско майсторство за филма „Ваната на дявола” на режисьорите Вероника Франц и Северин Фиала.

Актуално

Избрано за вас