Българският рапър Fyre на първа страница в световни медии с филма на Павел Веснаков

Снимка: Национален Филмов център

Българският рапър Fyre на първа страница в световни медии с филма на Павел Веснаков

Снимка: Национален Филмов център
Сподели

Новият филм на Павел Веснаков „Безветрие“ с рапъра Огнян Павлов-Fyre в главната роля привлече вниманието на две от най-авторитетните филмови медии след премиерата си на фестивала в Карлови Вари.

Variety публикуваха положителна критика за лентата,

като изтъкват визуалната естетика на Веснаков с избора на квадратен 1:1 аспект на кадрите, актьорската игра на Fyre, тематичната дълбочина на сценария и музиката към филма. Това пише „Булевард България“.

Снимка: Национален Филмов център

Историята в „Безветрие“ разказва за завръщането на младо момче на име Калоян в родното място на баща му. Там той трябва да уреди продажбата на жилището на своя наскоро починал баща. Калоян е израснал в конфликт с миналото си, а филмът проследява емоционалния му преход, докато се справя с наследството на своя баща.

Hollywood Reporter публикуваха и интервю с режисьора Павел Веснаков и Fyre

на заглавната си страница след премиерата, като поставят акцент върху дебюта на рапъра в киното.

Огнян Павлов споделя, че сякаш играе себе си в „Безветрие“ – също като главния герой и той е израснал в семейство на самотна майка. Баща му почива, когато Fyre е само на 10 г., но никога преди това не са живели заедно извън спорадични срещи по веднъж на три месеца.

Снимка: Национален Филмов център

„Когато (Павел Веснаков) ми даде сценария, си казах

„Главна роля? Аз не съм завършил филмовата академия, не съм ходил на курсове по актьорско майсторство“.

Първата ми мисъл беше като на дете от Източна Европа. Защото в Източна Европа родителите не те окуражават по начина, по който може би родителите в САЩ биха казали: „Миличък, можеш да постигнеш всичко, ние вярваме в теб“, казва рапарът пред световната медия.

Павел Веснаков; Снимка: Нова ТВ

„Безветрие“ е копродукция между България и Италия. Представянето му стана на 1 юли на Международния филмов фестивал в Карлови Вари като част от състезателната програма Proxima.

Това е вторият игрален филм на Павел Веснаков след „Уроци по немски“.

В главните роли влизат Огнян Павлов – FYRE, Веселин Петров, Михаил Мутафов, Надя Дердерян, Лидия Вълкова, Константин Трендафилов, Васил Бинев.

Актуално

Избрано за вас