Синелибри 2024 обещава „Поезия безкрай“

Снимка: Радослава Боор

Синелибри 2024 обещава „Поезия безкрай“

Снимка: Радослава Боор
Сподели

На хоризонта е десетото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри. През тази година той ще се състои в интервала 10 октомври – 3 ноември под мотото „Поезия безкрай“. Амбициран да покаже най-новите кинематографични шедьоври, окрилени от необозримия свят на литературата, този единствен по рода си филмов форум,

ще се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас,

Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Официалната визия на Синелибри 2024 е вдъхновена от богатия идейно-тематичен и художествен заряд на програмата. С мотото „Поезия безкрай“ фестивалът отдава почит на корифеите на поетическото изкуство. Именно на тях дължим незабравими трепети и полети на духа. През 2024 г. отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев – творец ерудит, неподатлив на конюнктурни влияния.

Синелибри 2024 празнува

пропускливостта между поезията и съня, изкуството и живота,

духовното и материалното, надеждата и отчаянието. Затова и фигурата в центъра на изображението, своеобразно сърце от протегнати ръце и длани, символизира неизтощимия човешки порив. Чувството за общност и споделеност окриляват надеждата за едно по-хармонично бъдеще. Тук е кодирано убеждението, че единството извира от многообразието, от примиряването на различията помежду ни. Че пламъчето на живота, любовта, мирът са невъзможни без приемане на другостта. В нея се съдържа толкова много красота, стига да имаш очи да я забележиш. Поезията няма граници, защото човешките пориви и въжделения са безкрайни, а те намират своя синтез в изкуството.

Визията за фестивала, генерирана с помощта на AI, е продукт на оригиналната дизайнерска дарба и свежите идеи на Радослава Боор, която майсторски интегрира в проектите си новите технологии.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“, Столична община, община Пловдив, Фонд „Култура“ на община Варна, община Бургас, община Велико Търново, община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, община Стара Загора. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява в сътрудничество с множество партньори и съмишленици, които предстои да обявим.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас