Испанската драма „Една любов“ спечели наградата на „Синелибри“ 2023

Испанската драма „Една любов“ спечели наградата на „Синелибри“ 2023

Сподели

Романтичната драма Една любов“ (2023) на известната испанска режисьорка Изабел Койшет спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на Синелибри 2023. „Една любов“ е впечатляваща адаптация по едноименния роман на Сара Меса. Сценарият е съвместно дело на Изабел Койшет и Лаура Фереро. Филмът беше предпочетен в конкуренция с още девет силни заглавия, сред които беше и френското предложение за „Оскар“ „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, спечелил наградата за режисура в Кан.

Церемонията по награждаване се състоя на 20 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на жури в състав: Уилям Болдуин, Леа Тодоров, Бруно Розато, Карла Нието и Иван Бърнев. В качеството си на президент на журито Болдуин обяви победителя и мотивите за решението: „Една любов“ е интимен и новаторски като стил на изграждане филм с уникална атмосфера. Изабел Койшет изследва тъмните страни на една обсебваща ирационална страст и ги пресъздава правдиво и убедително. Предлагайки интересен пример за адаптация по книга, филмът се фокусира върху аспекти на емоционалното себепознание в необичайна среда. Суровото величие на пейзажа,

магнетичните превъплъщения и контрастът между първична сила и отчаяна уязвимост

допринасят за въздействието.” Многократно награждаваната режисьорка Изабел Койшет („Моят живот без мен“, „Елегия“, „Книжарницата“), която има завиден опит в адаптирането на литературни произведения, прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на Синелибри“ и на журито за оказаната чест. От името на режисьорката наградата прие Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България. Зрителите, които не са успели да видят филма до този момент, могат да се възползват от последната фестивална прожекция на 28 октомври от 18:00 ч. в кино „Люмиер“.

По време на награждаването на романтичната драма „Една любов“

За втори пореден път тази година фестивалът излъчи победител в конкурс за най-добър документален филм. Журито, представено от Борислав Колев, Тонислав Христов и Биляна Кирилова, присъди награда „Синелибри 2023“ на филма „Анселм“, дело на Вим Вендерс, емблематична фигура в съвременното европейско кино. Филмът е наситен с

благоговение портрет на един титаничен

съвременен художник и скулптор – Анселм Кифер, чието творчество завладява със своя мащаб, идеен заряд и мощен експериментаторски  дух. В рамките на церемонията бяха разпространени думи на благодарност от страна на режисьора, който междувременно беше удостоен и с почетната награда „Люмиер“ на фестивала в Лион, Франция. От името на Вендерс наградата прие г-н Аксел Байер, заместник-директор на Гьоте-институт в София.

До края на фестивала предстоят още филмови премиери и любопитни събития. Ценителите на скандинавската киноестетика не бива да пропускат  празничната вечер на Дания. Тя ще бъде съпроводена с прожекция на напрегнатата психологическа драма „Копенхаген не съществува“, адаптация по роман на Тере Холтет Ларсен. Хладната цветова палитра и прецизната работа с близкия план усилват зловещата атмосфера и правят финала на филма още по-неочакван. Прожекцията е на 25 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“. Тя ще бъде съпроводена с дискусия и видеоразговор с режисьора Мартин Скоуберг.

В знак на солидарност и съпричастност с гражданите на Израел и с

невинните жертви на всеки кървав терор

на 25 октомври в Дома на киното „Синелибри“ ще покаже биографичната драма „История за любов и мрак“. Режисьор е Натали Портман. Пет години след смъртта на писателя Амос Оз и 14 години след единственото му гостуване в България си припомняме неговото вдъхновяващо и човеколюбиво творчество. В рамките на празничната вечер на Унгария, на 26 октомври в кино „Одеон“, зрителите ще видят затрогващата комедия „Здравей, мой живот!“ на режисьора Габор Рохони. Събитието предвижда разговор с актьора Александър Алексиев за тънкостите при извайването на хумористичен образ в киното и театъра.

Звездното жури заедно с директора и главния селекционер на фестивала „Синелибри“ – Жаклин Вагенщайн

Почитателите на световноизвестната италианска режисьорка Лилиана Кавани следва да включат в графика си прожекцията на филма „Редът на времето“. Тя ще се състои на 26 октомври в кино „Люмиер“. Кавани, която наскоро навърши 90 години, написва сценария съвместно с Паоло Костела и в сътрудничество с италианския физик Карло Ровели. Филмът е свободно вдъхновен от едноименното есе на Ровели от 2017 г., изследващо физическото и екзистенциалното време и мистериите, които са му присъщи.

На 28 октомври в Каза Либри (Casa Libri) ще се състои семинарът „Метаморфози в киноиндустрията – тенденции в артмениджмънта и киноразпространението и фестивални стратегии“. Негов лектор е Христо Христозов. Семинарът стъпва върху опита на Христозов като фестивален организатор, програмен директор на Дома на киното и дистрибутор.

Също на 28 октомври, от 19:00 ч. в „Евро Синема“, ще се състои

церемония по награждаване на победителите

в конкурса за късометражен филм. Събитието се осъществява в партньорство с TatraTea. Диплом, статуетка и парична награда ще получи един от осемте номинирани филма. Пет от заглавията са български: „Океания“ на Стефан Войводов; „Артистът“ на  Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа „Първа горест“ на Франц Кафка); „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова; „Антракт“ на Мартин Динков; „Книга за хората“ на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм „Антикварят“, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, „Сценарият“ на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение „Нарцис“ на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Венец на фестивала в последния фестивален ден, 29 октомври, е прожекцията в кино „Люмиер“ на филма „Сидони в Япония“. Филмът е копродукция на четири държави с Изабел Юпер в главната роля. Обогатена с тънък хумор и изпипана до последния детайл, тази изящно меланхолична мелодрама разказва за приключенията на френската писателка Сидони Персевал в Киото. Докато представя новата си книга в компанията на своя японски издател, героинята ще се опита да заглуши призраците от миналото и да изпита отново тръпката на любовта.

Актуално

Избрано за вас