Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов влязоха в официалната селекция на Кан

Снимка: IMDb

Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов влязоха в официалната селекция на Кан

Снимка: IMDb
Сподели

Филм на българския режисьор Константин Божанов влезе в официалната селекция на фестивала в Кан. The Shameless (Безсрамните) се дефинира като романтична драма и ще бъде представен в програмата „Особен поглед“. Това стана ясно по време на пресконференция директора на фестивала в Кан Тиери Фремо и президента Ирис Кноблох.

Действието се развива в Индия. Сюжетът представя две влюбени жени, които

трябва да защитят любовта си в едно патриархално общество

и неговите закоравели вековни традиции. В главната роля е 27-годишната Надира, която е принудена да бяга от бордей в Ню Делхи, след като пробожда смъртоносно полицай. Подслон намира при жените от обществото на девадасите – свещените наложници на богиня Йелама. Там се влюбва в 17-годишната Девика. Любовта ще ѝ даде сила да се опълчи на майка си и на вековни социални и религиозни традиции, става ясно от синопсиса на филма.

Работил по филми като „Добрият шофьор“, „Аве“, „И после светлина“, за новия си проект българският режисьор е заложил на международно участие. Ролите се изпълняват от индийските актьори Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей, става ясно от справка в IMDb.

„The Shameless“ е продукция на „Akka Films“ (Швейцария), „Urban Factory“ (Франция), „House on Fire“ (Тайван) и българската „Klas Films“. Това

не е първо участие на Божанов в Кан – 

През 2011 г. той представя „Аве“ в програмата „Седмица на критиката“, пише „Площад Славейков“.

Идеята за филма се обсъжда още през 2017 г., когато представители на „Urban Factory“ се срещат с режисьора по време на „Берлинале“. В свое интервю за „Скрийн Дейли“ от февруари Божанов споделя за трудностите при набирането на средства:

„Отне доста време да съберем финансирането от Швейцария, Франция, България и Тайван. Пандемията също не помогна. Предизвикателство е български режисьор да разкаже индийска история, финансирана от европейски партньори и частично заснета в Непал. Но филм, който се занимава с толкова много табута, трябва да има нетипична ДНК“.

Едно от най-чаканите заглавия от критиците и от публиката на тазгодишното издание на фестивала се очертава да бъде и биографичният филм за Доналд Тръпм –Стажантът“ („The Apprentice”) на режисьора Али Абаси.

Номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова ще изиграе първата жена на Доналд Тръмп и майка на три от децата му – родената в Чехословакия Ивана. Себастиан Стан, познат от вселената на Marvel, ще се превъплъти в бившия президент на САЩ на младини.

„Нямам думи, с които да опиша чувствата, които изпитвам в момента. Вълнувам се, щастлива съм, не мога да повярвам, че това се случва! Кан е мой любим фестивал, любим е на всички ценители на киноизкуството и именно заради това съм на седмото небе, че нашият филм ще започне своя път точно оттам, при това от официалната селекция!“, бяха първите думи на Мария Бакалова след пресконференцията.

Актуално

Избрано за вас