Имърсивни спектакли разкриват новото поколение творци в Кан

Снимка: Getty Images

Имърсивни спектакли разкриват новото поколение творци в Кан

Снимка: Getty Images
Сподели

Организаторите на кинофестивала в Кан съобщиха, че ще бъде проведен нов конкурс за т.нар. имърсивни (потапящи) продукции, които са базирани на виртуална реалност, предаде АФП.

Надпреварата „има за цел да

покаже новото поколение международни творци,

които измислят и развиват нови повествователни преживявания, разчупващи двуизмерната рамка на кинематографичния екран“, се казва позиция на организаторите.

За първото издание на конкурса „осем имърсивни продукции ще бъдат подбрани от комисия, съставена от професионалисти в бранша и членове на екипа на фестивала под ръководството на директора Тиери Фремо„.

Програмата ще бъде допълнена със селекция от творби, които няма да участват в надпреварата за наградите, пише БТА.

Международното жури ще бъде съставено от известни личности в сферата на киното и имърсивното изкуство. То ще избере най-добрата продукция, която ще получи отличието.

Селектираните проекти ще бъдат достъпни за посетителите на фестивала в Кан и за акредитираните представители от филмовия сектор от 15 до 24 май.

Тазгодишното 77-о издание на форума ще се проведе от 14 до 25 май.

През 2017 г. режисьорът Алехандро Гонсалес Иняриту представи на 70-ото издание на фестивала в Кан видеоинсталацията „Плът и пясък“ (Carne y Arena). Тя е и

първата имърсивна продукция, включена някога в официалната селекция

на голям фестивал, припомня АФП.

Преди дни стана ясно още, че създателят на сагата „Междузвездни войни“ – Джордж Лукас, ще бъде удостоен с почетна награда „Златна палма“.   

„Кинофестивалът в Кан винаги е заемал специално място в сърцето ми. Това специално признание означава толкова много за мен“, коментира самият той след новината.

Актуално

Избрано за вас