Джордж Лукас ще получи почетна „Златна палма“ в Кан

Снимка: DIA DIPASUPIL/GETTY IMAGES

Джордж Лукас ще получи почетна „Златна палма“ в Кан

Снимка: DIA DIPASUPIL/GETTY IMAGES
Сподели

Джордж Лукас – „бащата“ на сагата „Междузвездни войни“, ще получи почетна „Златна палма“ на 25 май на закриването на 77-ия Международен филмов фестивал в Кан.
       
„Кинофестивалът в Кан винаги е заемал специално място в сърцето ми“, каза Лукас в изявление. „Бях изненадан и очарован, когато първият ми филм, „THX 1138″, беше избран да бъде прожектиран на Кроазет през 1971 г. Оттогава съм се връщал на фестивала няколко пъти като сценарист, режисьор и продуцент. Това специално признание означава толкова много за мен“, допълва той.

Кинофестивалът в Кан

сравнява известния режисьор с писателя и създател на „Властелинът на пръстените“

Дж. Р. Р. Толкин: Джордж Лукас измисля вселена, с нейните география, население, езици, морални ценности и дори превозни средства“.

Чрез деветте епизода на сагата „Междузвездни войни“, четири от които са режисирани от самия него, Джордж Лукас

изгражда холивудска империя,

отбелязват още организаторите на фестивала, цитирани от БТА.

Те също така наричат 79-годишния Джордж Лукас „холивудски монумент“, доставил несравнимо удоволствие на почитателите на киното по света.

Организаторите напомнят, че Лукас е и „изключителен продуцент“, който освен с „Междузвездни войни“, е свързан със създаването на легендарни продукции – от „Кагемуша“ на Акира Куросава до сагата за Индиана Джоунс, четири от филмите от която са режисирани от Стивън Спилбърг. 

Официалната селекция на кинофестивала в Кан,  който ще се проведе от 14 до 25 май, ще бъде оповестена в четвъртък.

Актуално

Избрано за вас