Инсталация, посветена на Клодет Колвин, спечели награда за имерсивно изкуство в Кан

Снимка: novaya.io

Инсталация, посветена на Клодет Колвин, спечели награда за имерсивно изкуство в Кан

Снимка: novaya.io
Сподели

„Черна“ (Noire), за малко известната история на Клодет Колвин – афроамериканка, която се бори със сегрегацията през 50-те години на миналия век в САЩ, спечели новата награда за имерсивно изкуство на 77-ия филмов фестивал в Кан, съобщи АФП.

На сайта на центъра „Помпиду“ в Париж, където творбата е представена миналата година, тя е описана като

„инсталация на границата между дигиталните изкуства

и пърформанса на живо, която използва виртуална реалност за разказване на историята“. Нейни създатели са Стефан Фоенкинос и Пиер-Ален Жиро.

„Когато автобусът тръгна по главната улица, все повече бели пътници се качваха и шофьорът помоли да бъдат освободени местата – разказва Клодет Колвин във видеоконферентна връзка с журналисти през 2023 г. „Две-три спирки по-късно един полицай ме попита какво правя. Отговорих, че съм платила за мястото си и че това е мое конституционно право. Повече от всичко исках да му се противопоставя и отказах да стана“. Това се случва в Алабама, когато Клодет е на 15 години.

„Тази творба, която перфектно съчетава технологични иновации и историческа памет, развълнува зрителите в Кан, точно както го направи в Центъра „Помпиду“ в Париж през 2023 г., когато беше представена за първи път пред публика“, обясни в съобщение за пресата Лоран Льо Бон, президент на Центъра „Помпиду“.

Придвижвайки се между няколко стени, врати и пейки,

посетителите виждат холограмите на Клодет като тийнейджърка,

членове на нейната общност и бели хора. Те съпреживяват сцената в автобуса, нейния арест и осъждането ѝ.

Осем творби се включиха в първата надпревара за имерсивно изкуство на кинофестивала в Кан, припомня БТА. Наградата беше определена от международно жури, в което участваха личности от света на киното и имерсивното изкуство.

Актуално

Избрано за вас