Кои късометражни филми бяха отличени на фестивала IN THE PALACE?

Снимка: 8pm

Кои късометражни филми бяха отличени на фестивала IN THE PALACE?

Снимка: 8pm
Сподели

На официална церемония в Двореца на културата в Перник бяха раздадени наградите на 21-вото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. В конкурсната програма участваха 166 филма от цял свят, които се бориха за отличията в 9 категории. Победителите бяха избрани от специално жури от 15 професионалисти в индустрията от цяла Европа.

В конкурса за български филми отличени бяха проектите на Андрей М. Паунов “2X2” и този на Иван Попов-Заека “Семеен портрет на чернозема”. Наградите за най-добри късометражни филми в

професионалното игрално, документално и анимационно кино

отидоха при продукции съответно от Турция, Швейцария-Белгия, Франция.

В студентския конкурс режисьори от Швейцария, Великобритания, Полша взеха призове от фестивала за игрални, документално и анимационно кино. В експерименталното кино наградата отиде при продукция от Белгия. В конкурса за “Най-добър пълнометражен филм”

първото място взе грузинският филм “Лиза, продължавай”,

който откри фестивала. Отличето получи лично режисьорът Нана Джаналидзе.

В питчинг модула на фестивала FILMER FORGE PITCH бяха връчени две статуетки за реализирането на два български късометражни проекта. Първата в размер на 10 000 лв. се предоставя от Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Втората е за снимачна техника под наем за 10 000 лева – от Magic Shop / Lensen & Camera Rental.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар“. Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм.

IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за студентските „Оскари“, както и за испанските награди Goya.

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас