Кои звезди ще пеят на тазгодишния Франкофоли?

Снимка: Francofolies/Facebook

Кои звезди ще пеят на тазгодишния Франкофоли?

Снимка: Francofolies/Facebook
Сподели

Нувел Ваг, Уили Уилям и Ищар пристигат в Пловдив през юни за Франкофоли. Те ще открит първата вечер на фестивала. Той ще се проведе на 21 и 22 юни в Пловдив.

„След първото му гостуване в града на тепетата през 2023, тази година сцената на Франкофоли ще бъде построена отново на открито там“, каза на пресконференция директорът на фестивала в България Христина Спасова.

Избрана е нова локацията, която дава възможност за повече публика –

стадион „Ботев“ в града.

В своето седмо издание фестивалът решава да заложи на няколко познати и обичани от публика имена, които феновете на събитието сами пожелаха да видят в България. През втората вечер публиката ще танцува заедно с Делукс, Барбара Прави и Неж.

Разпиляната елегантност и шик на французите от Нувел Ваг и чарът на живите им изпълнения ги прави бързо любимци на международната сцена. Изпълняват френски и английски кавъри на любими парчета, нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки.

Създателите на проекта са джаз музикантите Марк Колин и Оливие Либо. От началото си през 2004 до сега Нувел Ваг
имат

над 700 000 продадени албума

и стотици концерти по целия свят.

Израелската певица Ети Зах, по-известна под сценичния си псевдоним Ищар /Ishtar/, е добре позната у нас. Стилът ѝ е интересен, различен, съчетаващ мотиви от Близкия изток с поп, фламенко и други глобални ритми. Ищар пристига в Париж в началото на 90-те. Пее сама преди да стане част от етно формацията Алабина.

Смесицата от мултикултурни стилове бързо превръща музиката им в изключително популярна на международна сцена.

Делукс /Deluxe/ е френска електро поп група от южна Франция. Стилът им е танцувален,

смесват хип-хоп, соул, фънк и джаз.

Започват с шестима музиканти през 2007, приятели от деца и увлечени по музиката. До днес имат издадени 6 студийни албума, а живите им участия са атрактивни с използването на много и различни инструменти, които прибавят в микса.

В рамките на Франкофоли ще чуем и Неж /Nej/ е родена и израснал в Тулуза. Започва да пее много рано, вдъхновена от Mary J. Blige. На 18 се мести в Париж и бързо намира място на градска музикална сцена.

Барбара Пиевич, известна професионално като Барбара Прави, е френска певица и автор на песни. След като подписа с Capitol Music France през 2015 г., тя издава пет разширени пиеси с лейбъла. Тя представи Франция на конкурса за песен на

Евровизия 2021 с песента „Voilà“,

като си осигури второ място, най-добрият резултат за Франция от 1991 г.

Дебютният ѝ албум On n’enferme pas les oiseau („Не затваряме птиците“) беше издаден на 27 август 2021 г. Тя допълнително композира оше  J’imagine („Представям си“) от Валентина, която спечели Детската Евровизия 2020. Две години по-късно работи и по Oh Maman! на Lissandro, който също спечели Детската Евровизия 2022.

Френският диджей, продуцент и артист Уили Уилям / Willy William/ е известен с магнетичната си енергия и уникален звук. Работи с едни от най-нашумелите музикални артисти днес като Давид Гета, Джейсън Деруло и още.

През 2016 г. хитът на Уили EGO е

най-търсеното френско парче в Shazam

за годината. Mi Gente спечели MTV VMA Award и се задържа на чело на класациите в над 55 държави, както и #1 в на Global Spotify за удивителните 12 последователни седмици.

Актуално

Избрано за вас