Обвинения в сексуално насилие заплашват фестивала в Кан със закриване?

Снимка: Cannes Film Festival

Обвинения в сексуално насилие заплашват фестивала в Кан със закриване?

Снимка: Cannes Film Festival
Сподели

Започва 77-ото издание на един от най-престижните кино фестивали в света – този в Кан. От 14 до 25 май френският град ще посрещне над 35 000 посетители от целия свят, сред които и много холивудски звезди.

Вълнението, което обикновено обхваща филмовата индустрия преди откриването на форума, тази година беше

помрачено от слуховете за нови разкрития на движението „MeToo“,

както и от потенциална стачка на фестивалните работници.

През последните седмици във френските медии се засилиха спекулациите, че в деня на откриването ще бъде публикуван списък от 10 актьори/режисьори/продуценти, които ще бъдат обвинени в сексуални посегателства.

#MeToo разкри десетки истории за

сексуални престъпления и неправомерно поведение

в холивудската филмова индустрия и извън нея. Сред изобличените имена беше и това на холивудския магнат и продуцент Харви Уайнстийн.

Френският вестник „Le Figaro“ съобщи в статия, озаглавена „#MeToo: преди фестивала в Кан филмовата индустрия е обляна в студена пот„, че президентът на фестивала Ирис Кноблох вече е наела агенция, която да се подготви за „кризисната комуникация„.

Изданието твърди, че най-големите таланти „губят съня си заради слуховете“ и че

„цели артистични екипи треперят“ от страх,

че филмите им ще бъдат засенчени от подобни обвинения.

„Комбинацията от вълнение за филмите и притеснение от може би криминални обвинения се съчетава в много странно настроение тази година. Когато разкритията най-накрая бъдат публикувани, те

вероятно ще избухнат като истинска бомба“,

казва Скот Роксбъро, ръководител на европейското бюро на „The Hollywood Reporter“, пред агенция „Ройтерс“.

Международните медии съобщават, че ако слуховете се превърнат в реалност, някои филми могат да отпаднат от програмата или част от изобличените звезди да бъдат помолени да не се появяват на червения килим. Мерките зависят от сериозността на обвиненията.

Съществува опасността и от потенциална стачка на служители на свободна практика във фестивала – те не са доволни от заплащането си и от условията на работа.

Междувременно един от режисьорите в конкурса, иранецът Мохамад Расулоф, който е носител на множество награди,

беше вкаран в затвора в родината си

по обвинения в нарушаване на националната сигурност. Това се случи само няколко дни преди да представи филма си „Семето на свещената смокиня“.

Можем да станем свидетели на нещо, което не сме виждали от 1968 г. Филмовият фестивал в Кан действително може да бъде закрит„, казва Роксбъро за това какъв ефект може да има стачката върху фестивала.

На този напрегнат фон организаторите опитват да направят всичко възможно, за да представят един от най-добрите състави от години насам.

Завръщането на режисьора на „Кръстникът“ Франсис Форд Копола с неговия епичен филм „Мегаполис“, създаван в продължение на десетилетия, е

най-очакваният филм сред тазгодишните

кандидати за голямата награда „Златна палма“.

Това е един от 22-те филма, които се борят за признанието на журито, На чело на него е режисьорът на „Барби“ Грета Гъруиг.

Сред преминаващите по червения килим ще бъдат актьорите Ричард Гиър, Деми Мур и Кевин Костнър. Те участват в част от новите филми. Трикратната носителка на „Оскар“ Мерил Стрийп и създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас също ще получат почетни награди.

Най-новата продукция от вселената на „Лудия Макс“ на Джордж Милър –

„Фуриоза“, ще бъде представена премиерно

на 15 май в Кан. В нея ще видим Аня Тейлър-Джой в главната роля, припомня „Булевард България“.

Ема Стоун пък отново се събира с режисьора Йоргос Лантимос, триумфирал с „Оскар“ за „Poor Things“, за филма „Kinds of Kindness“.

Киноманите се вълнуват и от новите творби на маестрото на телесния хорър Дейвид Кроненбърг („Блянове“), италианеца Паоло Сорентино („Партенопея“) и Оливър Стоун („Лула“).

Кевин Костнър се завръща към любимия си жанр – уестърна, с епичния „Хоризонт, една американска сага“. Една от най-големите китайски продукции в историята – „Тя няма име“, включва мегазвездата Зийи Чжан. Тя се занимава с изключително чувствителната тема за правата на жените.

Очаква се легендарните японски аниматори от Студио Гибли – създатели на филмите „Spirited Away“, „My Neighbour Totoro“ и „Howl’s Moving Castle“ – ще получат почетна „Златна палма“, която за първи път се присъжда на група.

Актуално

Избрано за вас