Над 130 музиканти идват у нас за „Банско джаз фестивал“, изгражда се Алея на славата

Снимка: Facebook

Над 130 музиканти идват у нас за „Банско джаз фестивал“, изгражда се Алея на славата

Снимка: Facebook
Сподели

Създаване на Алея на славата, осем вечери с музиканти от 18 държави и сцена за млади таланти предвижда програмата на „Банско джаз фестивал“. Програмата обявиха кметът на планинската община Стойчо Баненски и председателят на Асоциация „Фестивалите в България“ Илияна Щерева. Двадесет и седмото издание на фестивала започва на 3 август и ще продължи до 10 август.

Началото ще бъде дадено с проекта „Джаз и легенди“, в който участват водещи имена в българския джаз. Сред тях са Камелия Тодорова и Васил Петров. Те ще бъдат съпроводени от Биг бенда на Националната музикална академия с ръководител Михаил Йосифов. В рамките на осемте фестивални вечери на голямата сцена ще бъдат

представени още два проекта, свързани с годишнини

на значими имена в света на музиката, пише БТА.

В първата вечер на фестивала публиката ще чуе на живо Мишел Сахрауи трио, както и Джейсън Майлс с Лисабонски електрик квартет.

В рамките на целия фестивал на голямата сцена ще се качат

135 музиканти от 18 държави,

които ще изнесат 23 концерта. Младежката сцена в парка на Банско ще представи 45 участници от три държави с 21 концерта.

„Тази година в рамките на фестивала ще бъде реализирана мечтата на д-р Емил Илиев – да направим „Алея на славата“, обяви Илияна Щерева. Това ще се случи с подкрепата на Национален фонд „Култура“. До края на април е обявен конкурс за проекти. През май ще бъде ясно кои пет фигури ще бъдат изработени, като задължително една от тях ще бъде на създателя на джаз фестивала – д-р Емил Илиев.

Пластиките ще изобразяват видни български музиканти и ще бъдат изградени от гранит. Те ще бъдат изработени в рамките на пленер „Музиката в камък“.

За поредна година в рамките на фестивала ще се проведе джаз академия, също с подкрепата на Министерство на културата, което вече я припозна като един стойностен елемент от Банско джаз фестивал. По традиция музикантите от голямата сцена ще проведат

уъркшопове с младите музиканти

от академията.

В рамките на „Банско джаз фестивал“ отново ще бъдат представени проекти на български музиканти, които от години живеят и творят в чужбина, но са малко известни в родината си.

Актуално

Избрано за вас