Донатела Версаче получи едно от най-високите национални отличия на Италия

Снимка: Andreas Archeos

Донатела Версаче получи едно от най-високите национални отличия на Италия

Снимка: Andreas Archeos
Сподели

Донатела Версаче е удостоена с едно от най-високите национални отличия на Италия за приноса си към италианската мода и култура, пише Vogue.

Дизайнерката присъства на частна церемония в Министерството на вътрешните работи в Милано. Там тя  беше обявена за Велик офицер на Ордена за заслуги на Италианската република. Утре тя ще се срещне с държавния глава на Италия, президента Серджо Матарела. Това се случва в рамките на честването на националния празник на Италия през 2024 г.

„Това е признание не само за мен, но и за компанията, която основахме преди повече от четири десетилетия, за моя фантастичен екип и за глобалната общност на Versace,

която всеки ден защитава италианската модна индустрия“
Снимка: Andreas Archeos

Отличието, което Версаче получи от Италианската република, е особено значимо. Дизайнерката беше предложена за наградата от парламентариста и активист Алесандро Зан, благодарение на откритото ѝ застъпничество за правата на ЛГБТ общността.  „В навечерието на месеца на прайда, тази награда също така признава много спешната нужда от

защита на гласовете на малцинствата, свободата на изразяване

и приобщаването както тук в Италия, така и в световен мащаб. Толерантността, разбирането и безусловната любов никога не са били по-важни в нашия свят“, изтъква Версаче.

Преди месец Донатела Версаче изказа и своята критика към италианското правителство, осъждайки всякакви анти-гей политики. В речта си тя спомена и покойния си брат Джани Версаче, който беше убит през юли 1997.

Актуално

Избрано за вас