Истинска ли е чантата ви Prada? Блокчейн може би има отговор.

Loro Piana на LVMH използва блокчейн технология, за да провери автентичността на някои от най-качествените си облекла. Фото кредит: Loro Piana

Истинска ли е чантата ви Prada? Блокчейн може би има отговор.

Loro Piana на LVMH използва блокчейн технология, за да провери автентичността на някои от най-качествените си облекла. Фото кредит: Loro Piana
Сподели

Вече почти десетилетие слушаме дигитални пророци, които предсказват бъдеще, в което банките ще спестяват милиарди долари, клиентите ще могат да проследяват пътя на мангото до фермата, в която е било отгледано, а финансовите посредници ще останат в миналото. И всичко това благодарение на блокчейн. Със завладяващия възход на технологията, известните модни марки като Prada, Miu Miu, Loro Piana, Louis Vuitton и Maison Margiela внасят иновации в начините, по които клиентите могат да уверят автентичността на своите покупки.

В джобчето на чантата, купувачите откриват малка бяла картичка. Върху парчето от 100 процента рециклирани влакна пише: „Сертификатът на този автентичен продукт на Prada е качен на платформата на Aura Blockchain Consortium, за да се запише и гарантира неговата цялост.“

Компанията майка на Miu Miu, Prada Group, е една от няколкото големи луксозни къщи, които

инвестират във високотехнологични начини за проследяване

на най-желаните и скъпи продукти. През изминалата година марки, сред които Loro Piana, Louis Vuitton и Maison Margiela, пуснаха услуги, изградени върху блокчейн на консорциума Aura. Те позволяват на клиентите да проверят дали тяхната стока не е фалшификат.

Възходът на фалшивите луксозни чанти

Надеждата е, че проследяването на чанти, палта, часовници и диамантени пръстени по този начин може да промени правилата в борбата на индустрията с разрастващия се пазар на фалшификати.

Според оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2019 г. всяка година се сменят фалшиви и пиратски продукти на стойност 432 млрд. евро, което представлява 2,5 % от световната търговия.

Блокчейн технологията е само едно от оръжията, които секторът използва в дългогодишната битка срещу фалшификатите. Последните усилия включват новата платформа на Richemont. Тя е за споделяне на информация за

изгубени или откраднати часовници и бижута,

а притежаваната от LVMH Patou стартира система за проверка, базирана на изкуствен интелект, наречена Authentique Verify.

Фото кредит: Irish Tatler

Предоставянето на клиентите на по-надежден начин за доказване на истинността на продуктите може да допринесе за повишаване на привлекателността на оригиналите и същевременно да затрудни продажбата на фалшификати на пазара на стоки втора употреба. И като улеснява клиентите да предават или препродават своите продукти, технологията може да помогне да се докаже, че много от тези скъпи предмети имат някаква инвестиционна стойност.

„Цифровият сертификат за автентичност е огромно, огромно решение на проблема“, казва Стефано Росо, председател на френската модна къща Maison Margiela и главен изпълнителен директор на BVX, които са част от OTB Group. „Успоредно с това той ни помага да предлагаме продукта на пазара и да проследяваме произхода му.“

OTB е член на консорциума Aura Blockchain, който управлява блокчейн технология специално за луксозни марки. Консорциумът е основан през 2021 г. от LVMH, Prada Group и Richemont. А по-късно към него се присъединяват OTB и Mercedes-Benz. Когато клиентите търсят някой от 600 000-те регистрирани продукта на OTB, те не го правят просто на някой случаен уебсайт. Марките контролират кои стоки са регистрирани в платформата.

Концепцията за блокчейн – при която транзакциите се записват онлайн, в система,

управлявана от много компютърни сървъри – за първи път придоби известност като системата,

на която се основават криптовалути като Биткойн.

Информацията в блоковите вериги трудно може да бъде подправена, което според мнозина ги прави идеален инструмент за сложни записи. Например проследяване на произхода на даден продукт или на веригата за доставки. Това помага за решаването на голям проблем в онлайн света. А именно липсата на доверие

Други сектори си играят с технологията от години, но все още не са реализирали мащабни приложения. Уолстрийт, например, е в челните редици на разработването на блокчейн системи. Нещата обаче се движат по-бавно в една силно регулирана среда с вече въведени сложни системи.

Последиците от прекъсване, да речем, в система за клиринг на сделки с акции

биха били доста различни от срив в система,

която проследява чанти. Все още се постига известен напредък, но много проекти, обявени преди години, все още не са реализирани, а други са изоставени.

Въпреки инвестираните милиарди долари, трудно бихте могли да откриете масово приемане на приложения извън криптовалутите. Внедряването на блокчейн в луксозните стоки ще бъде значителен тест за това дали технологията има някаква полезност в мащаб, надхвърлящ първоначалния ѝ случай на употреба.

Използване на блокчейн за автентичност при дизайнерските чанти

Услугата на OTB позволява на клиентите да докоснат смартфона си, например, върху нов чифт обувки Maison Margiela Tabi, в които са вградени NFC чипове. Чипът инструктира телефона да отвори уебсайт със сертификата за автентичност на продукта, който се предоставя от консорциума Aura Blockchain, и информация за това къде са произведени обувките (Италия).

По подобен начин по-рано тази година Loro Piana на LVMH стартира нова услуга. Тя позволява на клиентите да сканират QR код върху етикетите на висококачествените си облекла Gift of Kings. Целта е да проверят тяхната автентичност – доста важно, когато купувате една от тениските на компанията, която може да струва 1665 паунда (1956 евро).

Клиентите могат също така да се регистрират като

собственик на дрехата и да намерят информация за нейния произход,

като се стигне до партидата фина мериносова вълна, използвана за направата на тениската (тя е много мека и идва от избрани овцеферми в Австралия и Нова Зеландия).

„Вярваме, че блокчейн е силен инструмент за увеличаване на всичко, свързано с проследяването, произхода, автентичността от началото на историята, като се започне от нивото на суровините“, казва в интервю Франк Льо Моал, директор на групата за ИТ и технологии на LVMH. „Един ден всеки продукт в луксозната индустрия ще може да се възползва или да бъде допълнен от цифров продуктов паспорт или сертификат.“

Но някои експерти смятат, че това няма да се случи.

Фото кредит: Irish Tatler

„Оставам скептичен по отношение на надеждността или полезността на блокчейн решенията, които се опитват да свържат физическите активи с езотеричния характер на блокчейн мрежите“, казва Колин Плат, който съветва и консултира компании по блокчейн проекти. „Какво ще се случи, ако извадя този NFC чип от чантите, направя 10 000 копия и ги сложа в 10 000 фалшиви чанти? Кой ще притежава истинската чанта?“

Приложенията, изградени с помощта на технологията на консорциума Aura, използват различни нива на сигурност, включително криптирани NFC чипове, казва говорителят.

Колин Плат също така се чуди какво ще се случи, ако хората

продадат чантите, без да регистрират промяната

на собствеността в системата. „Ако продадете чантата на свой приятел и не актуализирате блокчейна, кой е собственик на чантата?“, казва той. „Вие или вашият приятел?“

Prada Group интегрира блокчейн проследяването в новата си линия Fine Jewellery Eternal Gold, когато започна работа по изграждането на устойчивата си верига за доставки на рециклирано злато. Създаване ѝ отнело повече от една година. Линията дебютира през октомври. Тя използва 100% сертифицирано рециклирано злато и камъни, закупени от доставчици, които отговарят на високи стандарти за правата на човека, безопасността на труда, въздействието върху околната среда и бизнес етиката.

Клиентите могат да използват телефоните си, за да докоснат картата на дадено бижу. Включително тази, придружаваща огърлица с верижка от жълто злато, която струва 25 500 британски лири (29 625 евро). Идеята е да могат да извадят сертификат за автентичност, въглероден отпечатък и информация за използвания материал. Това помага да се разкаже за устойчивостта на марката, тъй като клиентите могат да проверят дали използваните материали действително отговарят на обявените критерии. Това заявява в интервю Тимъти Ивата, управляващ директор на Prada Group за фини и висококачествени бижута.

Но какво да кажем за пазара на стоки втора употреба?

Цифровият сертификат и защитените от фалшифициране онлайн записи за това кой е собственик на даден продукт могат да улеснят клиентите при предаването на стоки на семейството и приятелите им, казват ръководителите.

Традиционно сертификатите за автентичност са пластмасови или хартиени карти със серийни номера, които лесно могат да се изгубят или изхвърлят през годините. Наследената стока може да не е придружена от такъв сертификат, което затруднява получателя да разбере дали продуктът е истински. Вместо това информацията за собствеността се съхранява онлайн.

Технологията също така ще направи по-малко рисковано

навлизането на луксозните къщи на пазара на стоки втора употреба,

казва Даниела От, генерален секретар на Aura Blockchain Consortium и бивш главен оперативен директор в луксозното подразделение на Kering. Компаниите биха могли да улеснят продажбите втора употреба, без да се притесняват, че заграждат фалшификати.

Технологията може да помогне и за проследяване на историята на продажбите и поправките на продукта, казва Пиер-Николас Хурстел, главен изпълнителен директор на Arianee, стартъп, който работи с потребителски марки за изграждане на блокчейн приложения. Седейки в кафене в Париж по-рано тази година, Хурстел показва информация за автентичността и историята на своя часовник Panerai, който е сканирал с телефона си. Тя включваше датата на продажба, изтичането на гаранцията и др.

Според Хурстел скоро потребителите ще могат да разполагат с цифров портфейл в телефона си. Той ще съдържа сертификати за всички ценни продукти, които притежават. Това би могло да има неочаквана отрицателна страна за доставчиците на луксозни стоки. Засилването на пазара на стоки втора употреба може да направи клиентите твърде самоуверени.

„Това не е добре за марките, които се опитват да избегнат повсеместното разпространение и продават обещанието за изключителност“, казва Лука Солка, старши анализатор за глобални луксозни стоки в Alliance Bernstein.

Актуално

Избрано за вас