Точки, снежинки или панделки – коя тенденция ще завладее модния подиум?

Снимка: GETTY IMAGES/INSTYLE

Точки, снежинки или панделки – коя тенденция ще завладее модния подиум?

Снимка: GETTY IMAGES/INSTYLE
Сподели

Новата 2024 г. вече е „зад ъгъла“, а с нея пристигнат и нова модна тенденция за почти всеки месец от годината. Как да бъдем неотразими при всеки повод и на всяко място, съветва Би Би Си. Осем тренда ще доминират във фешън средите през следващата година.

Точки

Преброихме всички точки на модните ревюта тази година и можем да ви кажем, че общият брой е 12 487 396. С други думи, подиумите бяха пълни с тях, пишат от Би Би Си. Щампата често е популярна през лятото, но e вечна и универсална тенденция, която вероятно ще виждате често и през цялата следваща година.

Снимка: aeworld.com
Черешово червено 

С изключение на досадната костилка, която трябва да се изплюе, обичаме всичко в черешите – а този сезон те дадоха на модните подиуми отличителен, ярък и уверен цвят. Някои модни къщи представиха модели, които бяха в черешово червено от главата до петите, а други го ограничиха до пола или сако и го комбинираха с други цветове.

Метални отблясъци

Няколко дизайнери почерпиха вдъхновение от тръбите под кухненската мивка за следващата тенденция – разнообразие от тоалети и рокли с метален блясък. Една от любимите теми на бала на музея „Метрополитън“ беше „Човек срещу машина“. Известните гости бяха облечени в сребристи футуристични цветове с аксесоари, вдъхновени от роботи.

Тази тенденцията напомня на подобни тоалети и доминира по време на Седмицата на модата в Париж. Ако обаче сте избрали златното, то внимавайте да не се получи претрупване. То трябва да бъде съчетано с алтернативни материали като деним или кожа.

Снимка: Pierre Suu/Getty Images
Плетива

Във Великобритания времето е толкова ужасно, че хубава жилетка или пуловер никога не излизат от мода. Колекциите за сезон пролет/лято 2024 потвърждават, че „плетивото е целогодишна основна дреха, която обаче трябва да бъде не по-малко страхотна от останалите, които носите“. Жилетките и многоцветните плетива бяха най-изявената тенденция този сезон, отбелязва списанието W.

Мотиви със снежинки

„Този сезон дизайнерите се изхитриха“, отбелязват от Drapers, „и на модните подиуми в Париж се появиха свръхголеми модели от дантела и бродерии за сезон пролет/лято 2024“. В няколко от тоалетите, показани по време на седмиците на модата, снежинките бяха на преден план, докато при други бяха показани през външен прозрачен слой.

thestandard.com.hk
Панделки

Големи панделки се появиха в колекциите на няколко известни дизайнери по време на различните седмици на модата, така че догодина може да ги видим да красят много рокли. Но не всички модни къщи заложиха на големи и забележими модели – други избраха много по-малки панделки за украса, аксесоар или свързване на тоалетите.

Къси панталони

Това лято вероятно ще се наблюдава експлозия в популярността на късите панталони в различни цветове, стилове и материи.

„Дните, посветени на работа за краката във фитнеса, са напът да се отплатят“, казват от сайта Net-A-Porter. „Ако последните модни подиуми ни подсказаха нещо, то е, че късите панталони ще бъдат най-модерното решение в облеклото през лято ’24“.

Снимка: gorunway.com/Vogue
Рециклирани, употребявани или устойчиви материали

Вероятно най-важната модна тенденция, която всички бихме могли да възприемем през следващата година, е зелената. В случая обаче не говорим за цветове.

Устойчивостта отдавна е обект на дискусия заради силно замърсяващата модна индустрия. Огромен брой потребители купуват нещо евтино, носят го няколко пъти и след това го изхвърлят. Предприемат се малки стъпки за намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията.

Затова приветстваме дизайнерите, които поставят устойчивостта в центъра на вниманието. Обикновено те променят работните си практики или включват използвани материали в своите модели.

Актуално