Откриха първата по рода си изложба, посветена на Наоми Кембъл

Снимка: Dave Benett

Откриха първата по рода си изложба, посветена на Наоми Кембъл

Снимка: Dave Benett
Сподели

Тази седмица Наоми Кембъл представя стилните си облекла и визии за модния подиум в лондонския музей V&A (Музеят на Виктория и Алберт) в нова изложба, която според музея е първата по рода си, посветена на модел. Това предаде Ройтерс.

„Наоми: в модата“ разглежда кариерата на едно от най-разпознаваемите лица на модата

чрез ключовите модели, които е създала, както и нейното влияние и активизъм.

Изложбата включва бляскави рокли, високи токчета, както и изложба на модни снимки и корици на списания на Кембъл, курирана от бившия редактор на британския Vogue Едуард Енинфул.

Снимка: Getty Images

„Има толкова много изложби, посветени на модни дизайнери и модни фотографи, но моделът често остава встрани от историята“, казва Сонет Станфил, старши куратор на модата във V&A, пред Ройтерс. „А забележителната 40-годишна кариера на Наоми Кембъл наистина… доказва, че

тя е образец в тази област,

защото не само работи с най-добрите дизайнери и фотографи, списания в бранша, но и използва платформата си, за да насочи вниманието и към кариерите на начинаещи творци“.

54-годишната Кембъл започва кариерата си още като тийнейджърка. Тя е работила като модел за модни гиганти като Versace, Chanel, Prada, Dolce & Gabbana и много други. Тя също така е подкрепяла африкански дизайнери.

Снимка: Dave Benett
Тя е първият чернокож модел, който се появява на кориците на френските списания Vogue и Time,

както и първият чернокож модел на корицата на ключовия септемврийски брой на американския Vogue.

Представените тоалети включват смесица от известни имена на модата. Част от тях са покойните Джани Версаче и Azzedine Alaïa. Както и африкански дизайнери, сред които Kenneth Ize и Thebe Magugu.

Представена е и блестящата рокля на Dolce & Gabbana, която Наоми Кембъл носи в последния си ден на общественополезен труд в нюйоркско депо за боклук. Тя се призна за виновна за безразсъдно нападение, защото хвърлила телефон по икономката си по време на спор за чифт дънки. В изложбата са показани и

сините обувки на платформа, с които Кембъл  падна на подиума

на ревюто на Vivienne Westwood за есен-зима 1993 г.

Снимка: The Times

Изложбата, която ще продължи до 6 април 2025 г., включва писмен и аудио коментар от Кембъл, който припомня ключови моменти от нейната кариера. Част от изложбата е и импровизиран подиум за желаещите да имитират нейната подиумна разходка.

Актуално

Избрано за вас