Продават дрехите на дизайнерката Вивиан Уестууд на благотворителен търг

Снимка: Gerhard Gradwohl / AP file

Продават дрехите на дизайнерката Вивиан Уестууд на благотворителен търг

Снимка: Gerhard Gradwohl / AP file
Сподели

Личният гардероб на революционната британска модна дизайнерка Вивиан Уестууд ще бъде продаден на търг в помощ на благотворителните каузи, които тя е подкрепяла през живота си.

Пионерката на пънка умира на 81-годишна възраст през декември 2022 г. Нейната марка продължава да се управлява под творческото ръководство на съпруга ѝ Андреас Кронталер, който е

подбрал дрехите, които ще бъдат продадени

на два търга.

Постъпленията от продажбите ще отидат за фондация The Vivienne, Amnesty International и Médecins Sans Frontières, заедно с THE BIGPICTURE – Vivienne’s Playing Cards, проект на фондация The Vivienne за набиране на средства за Greenpeace.

Aукционната къща Christie’s ще организира продажба на живо в Лондон на 25 юни, пише БГНЕС. Успоредно с това – от 14 до 28 юни 2024, ще се проведе и онлайн търг. Ще бъдат

предложени около 200 артикула, обхващащи 4 десетилетия

от модата. Обществеността ще има възможност да разгледа колекцията преди тя да бъде продадена на безплатна публична изложба. На нея ще бъде представена „Вивиан Уестууд: Личната колекция” в централната на Christie’s на Кинг Стрийт, Лондон от 14 до 24 юни.

Уестууд е създателката на стила пънк, който тръгва именно от Англия – основната му цел е да шокира, а не да следва определени естетически норми. Дизайнерката попада в модата съвсем случайно, пише „24 часа“. Един ден Малкълм Макларън – неин приятел, я моли да му помогне с дизайна на малък магазин.

Първоначалната идея е в него да се продават стари грамофонни плочи с рокендрол парчета. Това се случва в края на 60-те години, когато тази музика е абсолютно забранена да се разпространява по радиото и телевизията. Помещението е с шокиращ интериор. От витрините се виждат манекени без глави, които са аранжирани като в оргия. На минувачите им трябва кураж дори само да влязат там. Прочутият магазин съществува и днес под името “Краят на света”.

Актуално

Избрано за вас