Наоми Кембъл чества 40 години на модния подиум с изложба в музей

Снимка: Vanity Fair

Наоми Кембъл чества 40 години на модния подиум с изложба в музей

Снимка: Vanity Fair
Сподели

Черната пантера на модния подиум – Наоми Кембъл ще отбележи 40-годишния си юбилей в модата с изложба в лондонския музей „Виктория и Албърт“. Организаторите от културния институт потвърдиха, че след завладяващото изследване на живота на Коко Шанел, следващият им проект

ще отпразнува живота и кариерата на един от най-големите супермодели

от 90-те години.

Експозицията, спонсорирана от BOSS е озаглавена Naomi: In Fashion. В рамките на близо една година от 22.06 2024 г. до 06.04.2025 г., изложбата ще разкаже историята на впечатляващата четири десетилетия кариера на Кембъл като един от най-известните модели в историята.

Наоми, която казва, че е

„чест да бъда помолена от „Виктория и Албърт“ да споделя живота си в модата със света“,

се е появявала на безброй дефилета, участвала е в стотици модни кампании и е работила с най-престижните дизайнери и фотографи в индустрията през миналите 40 години. Кариерата й започва в ранна възраст: само на 15 и влиза в историята няколко години по-късно като

първия чернокож модел, който се появява на корицата

на парижкия Vogue, едва на 18 години през 1988 г. По-късно тя е обявена за една от най-големите супермодели от 90-те години, заедно със Синди Крауфорд и Клаудия Шифър.

Замислена в сътрудничество с Наоми Кембъл и извеждаща на преден план специфичната й индивидуалност, от музея заявяват, че изложбата ще „се опира на
собствения обширен гардероб на Кембъл
от висша мода и конфекция.  Наред с това ще бъдат представени дизайнерски архиви и предмети от колекциите на „Виктория и Албърт“.
Акцентите ще включват драматичен корсет, вдъхновен от колата на Тиери Мюлер от 1989 г., визията на Наоми от последното шоу на Сара Бъртън на Александър Маккуин, розов ансамбъл на Валентино, облечен през 2019 г. Ще бъде включен и известния
чифт удивително високи обувки с платформа на Вивиан Уестуд,
носени от Кембъл по време на емблематичната есен на подиума от 1993 г.
Naomi: In Fashion ще представи 100 визии и аксесоари от най-доброто от световната висша мода, както и хроника на годините на чернокожата моделка в индустрията.
В допълнение към зашеметяващите облекла и модни аксесоари, модната фотография ще получи също видно място в рамките на проекта.
Изключителни кадри от водещи фотографи като Кембъл Ади, Ник Найт, Питър Линдберг и Стивън Мейзъл ще формират специална селекция, курирана от Едуард Енинфул.
„Впечатляващата кариера на Наоми Кембъл се пресича с най-доброто от висшата мода“, споделя Сонет Станфил, старши моден куратор във „Виктория и Албърт“.
„Тя е световно призната като супермодел, активист, филантроп и творчески сътрудник, което я прави една от най-плодотворните и влиятелни фигури в съвременната култура. Радваме се да работим с нея по този проект и да отпразнуваме кариерата й с нашата публика,“ разкрива още той.

Актуално

Избрано за вас