Стела Маккартни създава дрехи от ябълкови кори: Блясъкът да не бъде за сметка на планетата

Снимка: Jules Esick

Стела Маккартни създава дрехи от ябълкови кори: Блясъкът да не бъде за сметка на планетата

Снимка: Jules Esick
Сподели

Оранжерията в парка „Андре Ситроен“ се оказа подходяща сцена за екологично ориентираното дефиле на дизайнерката Стела Маккартни на Седмицата на модата в Париж, предаде Асошиейтед прес. На първия ред на ревюто ѝ седяха членовете на „Бийтълс“ – баща ѝ Пол Маккартни и Ринго Стар. 

Тя се радва и на подкрепата на  конгломерата за луксозни стоки LVMH, за да подчертае спешната необходимост индустрията да се справи с въздействието си върху планетата.

„Ние сме

една от най-вредните индустрии“,

смята Маккартни.

Представянето на колекцията започна с кратък филм, озвучен от носителките на „Оскар“ Оливия Колман и Хелън Мирън, който приканва света да защити Земята. Посланието на Маккартни е ясно:

Блясъкът не трябва да е за сметка на планетата.

Дизайнерката залага на пайети, изработени от рециклиран алуминий, искрящи фалшиви диаманти и чанти от алтернативна кожа. Тренчкотите, имитиращи крокодилска кожа, са изработени от веганска кожа, произведена от ябълкови отпадъци, пише БТА.

Ефектни манта, едно от което беше разходено по подиума от Лила Мос – дъщерята на Кейт Мос, се отличаваха с каскадни обръчи и шик в силуета. Това подтикна моден познавач да ги нарече „новите кожени палта“.

По отношение на естетиката твърдите подплънки този сезон подчертават широките  рамене с

полъх от 80-те години на миналия век,

докато стилна асиметрична рокля от веган кожа осигурява приятен изблик на пънк.

Снимка: Scott A Garfitt/Invision/AP

Посланието на Стела Маккартни, че устойчивостта не трябва да води до компромис с разкоша на луксозните облекла, беше насочено към влиятелния Антоан Арно от LVMH, чиято съпруга Наталия Водянова беше сред моделите.

Дизайнерката напомни, че модният сектор

допринася за глобалните емисии на парникови газове

и подчерта спешната необходимост от промяна. В брошурите, прилежно изпратени на гостите, Маккартни отбелязва, че 90% от конфекцията за този сезон е изработена от „отговорни материали“.

Актуално

Избрано за вас