Стела Маккартни създава луксозни чанти от гъби и кожа от отпадни материали

Снимка: Vogue

Стела Маккартни създава луксозни чанти от гъби и кожа от отпадни материали

Снимка: Vogue
Сподели

Стела Маккартни – известната британска дизайнерка, която е отгледана като вегетарианка, отдавна не използва естествена кожа в колекциите си. Тя е дъщеря на бившия член на „БийтълсПол Маккартни и фотографа, и активист за правата на животните Линда Маккартни.

Най-новият материал, създаден от дизайнерката, е

кожа от отпадния материал в производството на шампанско.

От нея тя произвежда чанти. Отпадъчен корк, също от производствения процес на „Вьов Клико“, пък използва за подметките на модел сандали.

Отпадни продукти от реколтата грозде за производството на „Вьов Клико“ се комбинират с растителни масла и естествени влакна от селското стопанство, пише дизайнерката на сайта си. „Нашата алтернатива на кожата от следващо поколение, VEGEA,  е изработена от 80% растителни, възобновяеми и рециклирани суровини. . . материалът не съдържа разтворители, метали, както и опасни и токсични вещества“. По този начин екокожата VEGEA оказва с

40% по-малко въздействие върху глобалното затопляне, както и използва 50% по-малко вода

в сравнение с алтернативите на кожата, базирани на изкопаеми горива.

Въздействието на кожарството върху околната среда е изключително голямо – животновъдството допринася за около 11-17% от световните емисии на парникови газове, като 65% от тях се дължат на едрия рогат добитък. Освен това работниците в кожарските фабрики са изложени на токсични химикали.

Екипът на Маккартни търси по-екологични алтернативи, които да се равняват на качеството и издръжливостта на кожата, пише сп. „Тайм“. Това е изключително сложен, скъп и продължителен процес. Всеки нов материал се тества за здравина и способност да задържи цвета. Отзивите се предават на учените, за да усъвършенстват материала.

Стела Маккартни казва, че основна част от работата е да се обяснят изискванията на модата на учените. „Знам, че продуктът трябва да бъде тестван по този начин, да се драпира, да диша“, обяснява тя. „За да мога да кажа: „този цвят не се получава“ или „тази материя се напуква“.

Миналата година Стела Маккартни пуска на пазара и

луксозна чанта, изработена от екокожа, произведена от гъби.

Стела Маккартни израства едновременно близо до природата в английската провинция и до славата на сцената, защото придружава баща си и майка си на турнетата им с групата им „Уингс“. Родителите ѝса запалени защитници на животните и на околната среда и звезди от световна величина. За нея съчетаването на природосъобразност и блясък е вдъхновение.

Едва на 25 години, две години след като завършва авторитетния колеж за изкуство и дизайн „Сентрал Сейнт Мартинс“ в Лондон, Стела Маккартни е назначена за творчески директор в „Клое“ на мястото на Карл Лагерфелд. Тя бързо се утвърждава там и използва възможностите си, за да въведе промени. В „Клое“ Стела Маккартни работи от 1997 г. до 2001 г., когато създава едноименната си марка съвместно с „Гучи“ (сега „Керинг“).

Актуално

Избрано за вас