Четири сърца бият в едно в „Now and Then“ на The Beatles

Фото кредит: Reuters

Четири сърца бият в едно в „Now and Then“ на The Beatles

Фото кредит: Reuters
Сподели

The Beatles изгряват на сцената преди повече от 60 години, но групата в състав Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар продължава да бъде смятана за най-влиятелната за всички времена.

Формацията започва да „пише” своята история още през далечната 1956 г., когато 16-годишният Джон Ленън решава да сформира група с няколко приятели от гимназията си в Ливърпул. Една година по-късно към нея се присъединява и Пол Маккартни, който по онова време е едва на 15 години. След още една година групата е почти пълна – пълноправен член е и Джордж Харисън. Групата е силно повлияна от Елвис Пресли, Карл Пъркинс, Литъл Ричард, Чък Бери и Джийн Винсент.

The Beatles – на върха на света

Едва 4 години след своето официално създаване през 1960 г. групата вече е постигнала невиждан успех на международната сцена. Стремежът към усъвършенстване на студийните им записи и предизвикателствата по време на концертите им водят до края на изпълненията им на живо през 1966 г.

Четири години по-късно

съставът взима съдбоносното решение

да тръгне по-различен път –соло кариера.

Макар формацията да съществува едва 10 години – до 1970г., творбите ѝ са най-продаваните за всички времена в световен мащаб. Те са най-успешната група в историята на американските класации на Billboard, държат и рекорда за най-много албуми под номер едно в британската класация за албуми.

Те се радват на най-много хитове под номер едно в американската класация Billboard Hot 100 и най-много продадени сингли в Обединеното кралство (21,9 милиона).

Групата получава седем награди „Грами“, четири награди „Брит“, награда „Оскар“ за най-добра оригинална музика за документалния филм „Let It Be“ от 1970 г. Те имат и 15 награди „Ivor Novello“.

Убийство на Джон Ленън

Марк Дейвид Чапман застрелва 40-годишния Ленън пред жилищната сграда „Дакота“ в Горен Уест Сайд на 8 декември 1980 г. Пътищата на двамата се пресичат по-рано през деня, когато убиецът получава автограф от музиканта, пише АП. Години след убийството става ясна и причината за него.

„Знаех какво правя и знаех, че е зло, знаех, че е грешно, но

толкова много исках славата, че бях готов да дам всичко

и да отнема човешки живот”, пояснява Чапман.

В годините след трагичната си смърт Ленън запазва статута си на икона в музикалната индустрия и често е споменаван от членовете на семейството си и бившите си колеги от групата.

 “Now and Then” – отново заедно десетилетия по-късно

След години на успешни соло кариери, убийството на основателя на групата Джон Ленън и смъртта на Джордж Харисън от рак, развиващите се технологии все пак успяха да изпълнят най-съкровеното желание на феновете – събирането на групата за тяхната последна съвместна песен.  “Now and Then” e “плод” на дългогодишна работа.

Според списание People любимата на Джон Ленън Йоко Оно, предава на Пол Маккартни кутия с домашни демо записи, записани от покойния ѝ съпруг в края на 70-те години, за да може приятелят  му да ги довърши.

На един от етикетите на касетите с познатия почерк на неговия съавтор са изписани думите „Now and Then“. Част от тях са включени в „Антология на Бийтълс“ от 1995 г. – мащабния мултимедиен архивен проект, който

събра Маккартни с оцелелите членове на групата

Джордж Харисън и Ринго Стар. Те работят съвместно върху три недовършени песни на Ленън. Успяват да завършат само две от тях – „Free As a Bird“ и „Real Love“. Третата – „Now and Then, бързо е изоставена заради технически проблеми. Оказва се, че на записа, направен в дома на Ленън, се чуват трафика и работещ телевизор.

Така песента залязва за десетилетия, въпреки че Маккартни никога не я забравя. През годините той многократно споменава „Now and Then“ в интервюта.

„Тази песен все още се носи наоколо“, казва той в документален филм  през 2012 г. Решаващият пробив настъпва по време на продукцията на документалния сериал на Питър Джаксън от 2021 г. Get Back. Аудиоекипът на Джаксън в Wingnut Films разработва авангардни техники за разделяне на звука, с които са премахнати безразборните удари на китара и други фонови шумове, които закриваха голяма част от диалога и музиката в оригиналните филмови кадри.

Джаксън, фен на The Beatles, разрешава неговият патентован софтуер за машинно аудио обучение да бъде използван широко от организацията на групата. Благодарение на него, изпълнението на Ленън за пръв път прозвучава чисто и ясно.

„Това е доста емоционално“, споделя Маккартни. Стар е също толкова трогнат и подчертава „Това беше

най-близкото до това да го имаме отново

в стаята. Сякаш Джон беше там”.

Повече от 40 години след като е започната, песента най-накрая беше завършена.

Мартин побърза да повтори думите на Маккартни и Стар относно първите съобщения в пресата, в които се намекваше, че „Now and Then“ е завършена с песни, създадени от изкуствен интелект.

„Тук няма изкуствен интелект. Има извличане на вокали. Всичко останало се изпълнява изцяло на живо“, категоричен е той.

Той дори не използва стандартната студийна практика да настройва барабаните на Стар към компютърен хронометър.

„Запазихме го по начина, по който те биха свирили“, обяснява Мартин. „Ето какво е най-важното за Бийтълс – те имаха сърдечен ритъм. Бяха

четири сърца, които биеха като едно в различни ритми,

и е много важно да запазим това”.

Самият Маккартни също излезе с позиция в Twitter.

„Нищо не е създадено изкуствено или синтетично. Всичко е истинско и всички ние играем на него. Изчистихме някои съществуващи записи – процес, който продължава от години“, категоричен бе той.

Премиерата на песента беше на 2 ноември 2023 г., а ден по-късно в Youtube беше пуснал и официалният клип към нея. Феновете на групата могат да се насладят и на кратък филм, който проследява създаването на трака.

Фото кредит: Reuters

Актуално

Избрано за вас