ТОП 10 любопитни факта за модата през вековете

ТОП 10 любопитни факта за модата през вековете

Сподели

Днес често гледаме на глупавите модни тенденции и се смеем на прекалената лудост, която виждаме. Понякога те са само мигновени, а друг път на пръв поглед нямат смисъл. Поне докато не се разбере по-добре тяхната функция. Неща като Crocs може и да са оставили много от нас да стоят със скръстени ръце, но те са имали своите причини за популярност. Що се отнася до историята, тя е имала някои много по-странни и завладяващи тенденции.

10. Руският цар Петър Велики отрязва брадите на хората

В края на XVII в. руският цар Петър Велики посещава Европа инкогнито и решава да направи сериозни промени. От наблюденията си той е научил как може да модернизира армията и флота си и да превърне Русия в истинска сила в света, която може да се защитава сама. Освен това забелязал, че европейците са предимно без бради, и сметнал, че ако иска да ги копира, трябва да стигне докрай.

Затова Петър свиква събрание на руския двор, изважда бръснарски ножици и започва да бръсне брадите си. След това владетелят наредил всички мъже да бъдат без бради, с изключение на селяните и духовенството. Реакцията настъпила доста бързо, особено от страна на духовенството, което смятало, че всички трябва да имат право да носят бради по религиозни причини.

Въпреки че отказал да отстъпи напълно, той се съгласил да позволи на хората да запазят брадите си, ако могат да плащат данък. За най-ниската класа на обществото се плащали само две копейки. Благородниците обаче можели да бъдат обложени с данък до 100 рубли, за да запазят брадата си. И макар да не продължил вечно, данъкът продължил да действа почти петдесет години след смъртта на Петър Велики.

9. Някога ботушите са били огромни заради конския тор по пътищата

Извън историческите възстановчици, ботушите се срещат предимно на краката на хора, които имат някаква работа навън. Там, където наистина трябва да се притесняват за определени видове време и не могат да влязат вътре за дълъг период от време, за да облекчат дискомфорта си. Някои хора ги носят буквално за забавление. Въпреки това, извън метеорологичните условия, вече наистина няма много практични причини за този вид обувки.

Както знаем от книгите и историческите сведения, някога ботушите са били огромни и са се носели от почти всички, независимо от професията им. Това може да изглежда като някаква странна историческа модна тенденция, но има много практична причина. Факт е, че по онова време улиците са били покрити с конски тор. То е било така, защото конете са извършвали по-голямата част от транспорта. По-добрите градове може и да са почиствали повече от другите. Но все пак щеше да е невъзможно да се спре напълно приливът. За да се влошат още повече нещата, отводнителните системи също невинаги са били страхотни и при бури или задръствания на канализацията просто наистина не сте искали да останете без обувки.

8. Високите токчета са били създадени, за да могат войниците по-лесно да яздят кон


Днес високите токчета са такъв синоним на женската мода, че наистина не се срещат хора, които да ги носят. Много жени днес протестират срещу тях. Причината –  знак за властта на мъжкия патриархат, който ги контролира и ги принуждава да носят неудобни обувки, само за да задоволят мъжката похот. Интересното обаче е, че историята на токчетата е много по-сложна от това. Тя е точно обратното на онова, което мнозина си мислят.

Като начало, токчетата изобщо не са били за жените и не са били предназначени да бъдат модерни. Използването им за първи път може да се проследи до X век. Тогава персийската армия осъзнала, че ездачите ѝ могат по-добре да стоят в стремената и да стрелят със стрели едновременно, докато носят ботуши с високи токчета. Стотици години по-късно, в началото на XVII в., жените за първи път започват да носят токчета. И то в знак на протест срещу факта, че мъжките обувки по това време са по-удобни от женските. Високите токчета, които те започнали да носят, все пак били по-удобни от типичните за онова време обувки с шипове и платформи.

7. Родителите не са се интересували от цвета и вида на бебешките дрехи


В днешно време родителите са доста загрижени за това как другите ще гледат на детето им. Както и как обличането и отношението към детето им ще повлияе на несъзнателното му развитие като личност. Дори и по-либералните родители, които биха позволили на малкото дете да избере своя начин на обличане или джендър дейности. Обикновено се придържат към нормално джендър облекло или поне към невралгични дрехи, докато детето не стане достатъчно голямо, за да решава само.

Въпреки това, още в началото на XX в. е било доста разпространено родителите просто да не се интересуват толкова много от това какви дрехи носи тяхното малко дете. Дрехите, които тогава мнозина просто са смятали за полово неутрални, а ние днес бихме сметнали за момичешки, е било обичайно да се обличат бебетата за улеснение. Това е било разпространено дори сред богатите и влиятелните хора. Можете да намерите снимки на Франклин Делано Рузвелт като бебе, облечен в нещо, което много прилича на момичешка рокля.

Макар че днес това може да ни се струва странно, тогавашните хора просто не са виждали как на едно бебе би му пукало в какво е облечено. Затова и не са го правили. Интересно е също да се отбележи, че макар мнозина да не са се интересували много от цветовете, тези, които са го правели, са имали обратна представа за това, което ние мислим днес. До 40-те години на миналия век розовото се е смятало за цвят за бебета момчета, а синьото – за бебета момичета.

6. Фантастичните накъсани маншети са имали предназначение

Причудливите ресни, които познаваме от старите картини, определят една епоха в облеклото и обществото. И със сигурност са оставили силен отпечатък в съзнанието на много хора. Налудничаво е да си представим време, в което не само жените, но и мъжете са имали маншети и деколтета, изпълнени с отвесни, накъдрени маншети. Повечето хора смятат, че това е било просто влиянието на онези луди френски дендита, които са били толкова популярни в края на XVIII век. Всъщност обаче те изобщо не са ги измислили.

За първи път те са се появили случайно през XVI век. Тогава хората са носели много дрехи, а това, разбира се, е означавало, че им е било доста горещо. Испанските войници, които се сблъсквали с неприятните горещини, докато стояли в униформи, се сетили да разрежат пластовете, за да създадат вентилация. Модните дизайнери се възползвали от тази идея и скоро тя се разпространила по целия свят. С течение на времето хората осъзнали, че те са чудесен начин да избършат лицата си дискретно.

5. Пудрените перуки често са били нападнати от насекоми и много мръсни

Пудрените перуки са нещо романтично за много от нас. Те са били отличителен белег на елита на обществото в колониалната епоха на Западния свят. По време на периода на напудрените перуки те са били толкова популярни, че днес не бихме могли да познаем влиятелните хора без тях. Колкото и глупаво да изглеждат на повечето хора днес, не можем да си представим историческите личности от онова време без такава.

За съжаление, това, което не ни показват снимките от историята, е колко ужасяващо отвратителни са били пудрените перуки в действителност. Макар че вероятно са могли да бъдат заразени с други буболечки, те са били особено уязвими за въшки. Сега, разбира се, едва ли е необходимо да се казва, че ако перуката ви има въшки, вие също сте изложени на риск от въшки. За да се влошат още повече нещата, много от перуките не са били направени от човешки косъм, а от кози или конски косъм. Често тези перуки не са били почиствани добре, още по-малко пък са били почиствани редовно. Това означава, че повечето прахообразни перуки миришели доста ужасно.

4. Костюмите стават популярни, за да скрият целия сифилис

Мнозина са виждали снимки на известни крале като Хенри VIII, облечени в чорапогащи, гигантски нагръдници и дълги, богати, плаващи одежди, и са се удивлявали на невероятно странното облекло. Разбира се, както често се случва, щом един крал направи нещо, всички започват да го правят. И за известно време нагръдниците се превърнали в мода за мъжете. Днес повечето хора се смеят на глупостта и дори смятат, че може би са се опитвали да компенсират това, че имат малък ръст.

Истината обаче е още по-странна. През XV и XVI в. кошовете започват да стават все по-големи, а по същото време сифилисът също е доста разпространен. Кралете започнали да го правят най-вече поради суета. Но други се запалили много бързо по повече причини, отколкото просто да следват тенденцията на своя сеньор. Те го възприемали като перфектен начин, също като кралете, да скрият симптомите на бушуващия сифилис и да защитят суетата си. Това е така, защото сифилисът може да причини всякакви неприятни симптоми по тялото на мъжа, които би било почти невъзможно да се скрият, ако носите чорапогащи.

3. По времето на „Щастливи дни“ кожените якета имали много лоша репутация

Коженото яке със сигурност има богата история. С течение на годините то се е превърнало в изключително полезна дреха, която почти никога не се е нуждаела от почистване. Разбира се, това е било във времената, когато хората почти не са имали допълнителни дрехи. Оттогава насам тя става популярна сред мотористите и за известно време дори се свързва с престъпния елемент. Именно на последната част някои хора се спряха особено много само преди няколко десетилетия.

Сега всъщност не говорим за по-скорошните им противоречия, когато първо набраха популярност с филмите, а след това я загубиха след Колумбайн. По-скоро говорим за това, че цензорите по времето на сериала „Щастливи дни“ са били толкова притеснени от това, че един тийнейджър носи кожено яке и какво може да означава това, че не са му позволили да го носи, освен ако на екрана не е мотоциклетът му. Това е довело до глупави сцени, в които той е с мотоциклет на места като училищния коридор, което вероятно само го е накарало да изглежда още по-як и бунтарски.

2. Първоначалният смисъл на мъжкото облекло за врата е бил да предпазва белите дробове от студ

Вратовръзките със сигурност не са толкова популярни, колкото са били някога. Дори в много от по-официалните професии хората се опитват да намерят начини да ги заобиколят. Марк Кюбан е известен с това, че не ги носи с костюмите си. Има и такива, които предпочитат папийонки или клипони, най-малкото от съображения за комфорт. Някои хора смятат, че вратовръзката не прави нищо повече от това да ги стяга и е част от мъжката висша мода, която трябва да изчезне. Други, разбира се, продължават да я романтизират.

Истината обаче е, че поради съвременните технологии, които ги превръщат по-скоро в моден елемент, отколкото в утилитарна дреха, вратовръзките са се развили далеч от това, което някога са били или е трябвало да бъдат. Мъжките вратовръзки произлизат от елементи като краватите. Днес те са малко по-близки до шал, отколкото до обикновената вратовръзка. Това е така, защото първоначалният смисъл на мъжкото облекло за врата всъщност е бил да пази белите дробове на хората и да топли, подобно на шал.

1. Преди хората винаги са носели шапки, а сега предпочитат качулка

Днес шапките просто не са особено разпространени и се възприемат по-скоро като странична мода, отколкото като нещо друго. Разбира се, някои хора все още носят бейзболни шапки, най-вече заради способността им да блокират слънцето. Но тази практика със сигурност е намаляла в сравнение с дните, когато никой не е излизал без шапка. За тези, които романтизират носенето на шапки, дори не е било толкова отдавна, ще трябва да се върнат назад във времето, тъй като повечето мъже все още са ги смятали за задължителни в началото на XX век.

Поради различни фактори обаче, включително по-доброто съвременно отопление и климатизация, шапките започнаха значително да излизат от мода. Въпреки това, с влошаването на околната среда, дори и с усъвършенстването на технологиите, изглежда, че хората отново се стремят да покриват главите си. Макар че шапките може и да не се завръщат, суитчърите с качулки и други дрехи с качулки станаха безумно популярни от 90-те години на миналия век насам. И макар че шапките за дъжд може и да не са нещо голямо, никой дъждобран не би се продавал без качулка, която да се носи с него.

модни, модни, модни, модни, модни, модни, модни, модни, модни

Актуално

Избрано за вас