Какво ще се случи с кожата ви, ако спрете да носите грим?

Какво ще се случи с кожата ви, ако спрете да носите грим?

Сподели

Знаете ли какво ще се случи с кожата ви, ако я лишите от грим за известно време? Ще се изненадате колко ползи може да ви донесе отдалечаването от любимите ви продукти, макар и за кратко време. Какво по-подходящо време за това от празничните дни?

„Често бариерата от грим увеличава производството на мазнини, така че неносенето на грим може да намали омазняването, запушването на порите и пъпките“, обяснява д-р Хадли Кинг, дерматолог в Ню Йорк. Тя обаче предупреждава, че тези ползи могат да бъдат свързани с период на адаптация.

Според д-р Кинг, докато кожата ви се пренастройва и свиква с новото нормално състояние без грим, това може временно да повлияе на производството на себум. Това от своя страна ще доведе до запушване на порите и поява на пъпки. „Ако това се случва, запазете останалите части от рутинната си грижа за кожата – нежен почистващ продукт и успокояващ овлажняващ крем“, казва тя. „Помислете за добавяне на активна съставка като ретиноид или салицилова киселина.

Ето и другите ползи, които бихте могли да видите, когато се откажете от грима:

Повърхността на кожата ви отново ще стане балансирана.

Като избягвате нанасянето на фон дьо тен и руж, кожата може да възстанови естествения си маслен баланс и хидратация. Освен това, без да носите грим, типичната ежедневна употреба на тонер или прекомерно измиване на кожата за отстраняване на грима, които могат да лишат кожата от естествения ѝ маслен баланс, може да бъде сведена до минимум, което позволява на кожата да се възстанови.

Възможно е акнето ви да се появява по-рядко.

За разлика от много съставки на продуктите за грижа за кожата, които проникват в нея, гримът се намира върху нея. Това покритие може да повлияе на производството на себум и на естествените хидратанти на кожата, тъй като тя се държи различно в зависимост от външни фактори като влажността.

Излагате кожата си на по-малко бактерии.

Като не носите грим, не излагате ненужно деликатната си кожа на лицето на бактерии. Обикновено те се развиват в четките и палитрите за грим, които използвате ден след ден. Дори и да миете редовно четките си, бактериите могат да останат в тях и в самия грим, дори и да са с добавени консерванти.

Освен това повечето хора нанасят грима си в банята. Така те излагат продуктите си на други видове бактерии, които могат да замърсят грима. По-специално, спиралата за мигли и очните линии, нанасяни многократно върху кожата на очите и краищата на клепачите, могат да внесат бактерии в тази много деликатна кожа. А това от своя страна може да доведе до инфекции на очите.

Фините линии ще бъдат по-малко забележими.

Гримът, особено прахообразният, може да се задържи във фините линии и бръчките и всъщност да ги направи по-изразени. Особено в зоната около очите. След това процесът на отстраняване на грима всяка нощ може да доведе до редовно дърпане и издърпване на кожата. Това може да повлияе на еластичността на кожата и следователно да ускори стареенето.

Миглите ви ще изглеждат по-пълни.

Ако се откажете от спиралата за един месец, ще спрете дразненето и търкането, при което ще падат по-малко мигли и гъстотата им може да се нормализира. Така те ще изглеждат по-плътни.

Действия, които биха увредили миглите ви допълнително са използването на голямо количество спирала, което ще предизвика опадането им, спането със спирала или пък неправилното ѝ отстраняване.

Актуално

Избрано за вас