7 начина да се преборим със сухотата на ръцете през зимата

7 начина да се преборим със сухотата на ръцете през зимата

Сподели

Студеното време е тук и знаете какво означава – суха кожа с напукани бузи, устни и не на последно място ръцете, които сякаш страдат най-много. Особено пък когато се сблъскаме със студения вятър навън или пък сме вътре, където отоплителните уреди и камините изсушават въздуха. Ако сте като много от нас, сухите ръце са сериозен проблем през зимата, особено при необходимостта от постоянно миене и дезинфекция, която също изсушава кожата.

И сега идва най-важният въпрос – как да предпазите ръцете си през зимата?

Носете ръкавици на открито

Когато грабвате листа, почиствате сняг или играете на открито, винаги носете ръкавици. Намерете здрав чифт зимни работни ръкавици, които имат защитена длан за захващане, изолация и влагоустойчивост, за да не ги напоява снегът. Това ще предпази ръцете ви от сняг, вятър и излагане на триене в студеното време.

Подсушавайте ръцете си веднага, ако се намокрят

Ако ръцете ви се намокрят, докато играете или работите в заледено време, изсушете ги незабавно. Не позволявайте на ледените кристали да попият в кожата ви, тъй като това е много изсушаваща молекулярна реакция и сигурен начин да се сдобиете с напукани ръце.

Използвайте овлажняващ крем и хидратиращ сапун

Носете със себе си овлажняващ крем и го нанасяйте върху ръцете си след всяко измиване или дезинфекция. Миенето е необходимо, но то премахва липидния слой  от ръцете ви. Овлажнителите и маслата осигуряват едновременно влага и защитен слой срещу студения вятър. Най-ефикасното решение е хидратиращ дезинфектант с високо съдържание на алкохол, но също така и серум от масла и витамини, които да подхранят отново ръцете ви. В комбинация можете да предотвратите напукването и едновременно с това да поддържате чистотата.

Носете гумени ръкавици, когато почиствате

Когато работите с почистващи химикали, носете защитни ръкавици. Можете да носите тежки гумени ръкавици или хирургически ръкавици за еднократна употреба, в зависимост от това кое е най-подходящо за вас. Просто намалете до минимум излагането на ръцете си на химикали.

Използвайте овлажнител у дома

Когато отоплителният уред отнема влагата от въздуха, можете да я върнете обратно в него. Овлажнителят изпарява вода във въздуха, като повишава нивото на влажност в дома ви. Когато въздухът е много сух, овлажнителят е полезен както за кожата, така и за белите ви дробове. Може да установите, че ръцете ви спират да се напукват, а в същото време дишате по-добре.

Ексфолиране и повторно овлажняване на ръцете

Ако ръцете ви са станали много сухи, може да ви помогне да ги ексфолирате преди следващото използване на овлажнител или дезинфектант. Използвайте нежен скраб, суха четка или мокра луфа, за да отстраните внимателно сухата кожа от външната страна на ръцете и от всички други напукани участъци. След това нанесете защитен овлажнител.

Нанасяйте лосион или масло преди лягане

Ако ви е трудно да поддържате кожата си хидратирана, опитайте да нанесете лосион или подхранващо масло за тяло преди лягане. Облечете мека памучна риза или пижама отгоре и заспете. Няма да се събудите с усещане за омазняване, а кожата ви ще бъде много по-мека. След сутрешния душ нанесете отново слой дневен лосион, за да предпазите кожата си от зимния вятър и сухия въздух.

Актуално

Избрано за вас