Защо е важно да поддържаме кожата си хидратирана?

Снимка: Unsplash

Защо е важно да поддържаме кожата си хидратирана?

Снимка: Unsplash
Сподели

Искате да имате по-красива кожа? Пийте повече вода! Чували сме този „досаден“ съвет стотици пъти, но трябва да признаем, че в него има голяма доза смисъл.

Както тялото, така и кожата са изградени от 70% вода,

а това ги прави особено чувствителни към климатичните и атмосферните промени. Сухота, липса на еластичност, фини линии са първите признаци на стареене, които се забелязват и при 20-годишните и много често се дължат не на липса на ценни вещества и лош начин на живот, а на дехидратация.

До дъно
Снимка: Unsplash

Мислехме, че сме видели всичко: вода и лимон, вода и оцет, вода с хлорофил, зехтин на гладно сутрин… Но явно не. Любителите на здравословния живот откриха нещо различно – обикновена напитка, която експертите препоръчват да се пие сутрин (но не само) и от която, изглежда, има много ползи за здравето и красотата: вода и сол.

Напитката вече е част от beauty ритуала на всички wellness гурута. Според тях да поставите на нощното си шкафче чаша вода, обогатена с щипка розова сол от Хималаите е начинът да си гарантирате, че това ще е първото нещо, което сутринта ще изпиете. Правейки го ще елиминирате задържането на вода и

ще помогнете на тялото си да установи оптимално рН ниво.

Напитката може да се приготви чрез добавяне на богата на минерали соли (като хималайска) към водата, както прави Макферсън, или с пакетче електролити като използваните от спортистите за реминерализиране след кардио или силно натоварваща тренировка.

За да разберем по-добре защо електролитните напитки са толкова модерни днес и защо трябва да ги пием, нека приемем, че много от нас (твърди се – до 75%) са дехидратирани. Това води до понижаване на тонуса, главоболие, липса на енергия и повехнал тен. Според британския диетолог Джо Уудхърст полезно е да започваме деня си с хидратиращ коктейл от кокосова вода, хималайска сол, магнезий, калий и хром.

Капка по капка
Снимка: Unsplash

Когато говорим за дехидратация на кожата, внимателно трябва да наблюдаваме горния рогов слой – епидермиса. Той често пръв издава влошеното ù състояние и липсата на достатъчно вода в клетките. Епидермисът действа като стена, която защитава от вредните външни влияния и черпи резервите си от по-дълбоките слоеве. Неговите „тухли“ са клетките, „циментирани“ с липиди, серамиди и основни мастни киселини.

Епидермисът има функция не само да задържа влагата, но и да я улавя чрез субстанции като уреята. След 30-ата година обаче както повечето органи в тялото и кожата претърпява промени и забавя обновителните си процеси. Това води до загуба на влага, която дори пиенето на 2 литра вода на ден трудно компенсира. На практика кожата получава само „капчици“ от нея с всяка изпита чаша, а с годините количеството вода в тялото намалява до 55%.

Добрата новина е, че подходящата грижа значително може да повлияе на състоянието на кожата. Тя е като гъба – може да поеме големи количества вода всекидневно с помощта на почти всички продукти: от демакианти, лосиони за почистване на водна основа, тоници, гелове. Както с хидратираща грижа под формата на кремове, серуми и маски, с термалните или флоралните води, които освежават лицето през деня.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас