7 причини да започвате деня си с вода с лимон

7 причини да започвате деня си с вода с лимон

Сподели

Водата с лимон е винаги е била известна като напитка, която не само задоволява жаждата, но и носи със себе си цяла гама от благоприятни въздействия върху нашето здраве. В следващите редове ще разгледаме заедно различните ползи, които се свързват с практиката на пиене на вода с добавен свеж лимон. От подобряване на хидратацията до насърчаване на детоксикацията и подпомагане на имунната система, разберете как този ежедневен ритуал може да подобри не само вкусовите ни преживявания, но и общото ни здравословното ни състояние.

Подпомага храносмилането

Киселината помага за разграждането на храната. Ето защо в стомаха ни има толкова много от нея. Киселината в лимоните може да бъде особено полезна за допълване на нивата на стомашна киселина, които са склонни да намаляват с възрастта.

Помага за поддържане на хидратацията

Повечето от нас не пият достатъчно вода. Ежедневният навик за пиене на вода с лимон е лесен начин да започнете деня си с правилната крачка. Как да разберете дали пиете достатъчно? Урината ви трябва да бъде почти прозрачна.

Полезни за отслабване

Ние сме създания на навика. Замислете се за въздействието на замяната на сутрешното ви кафе с лимонова вода. Не само веднъж, а може би 20 пъти месечно – и умножете това по 10 години. Талията ви ще ви благодари.

Предотвратява окисляването

Подобно на всички продукти, лимоните съдържат фитонутриенти, които предпазват тялото ви от болести. Тези фитонутриенти имат мощни антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на клетките от окисление – същият механизъм, който причинява ръждата.

Доставя здравословна доза витамин С

Изцедете сок от половин лимон във водата си и ще добавите едва 6 калории към диетата си. Освен това ще си набавите повече от една шеста от дневната доза витамин С, който е необходим, за да ни предпазва от увреждане на клетките и да възстановява наранявания.

Доставя калий

Тялото ви не може да функционира без калий. Той е необходим за комуникацията между нервите и мускулите, за преноса на хранителни вещества и отпадъци и за регулирането на кръвното налягане. Плодовете и зеленчуците са важни източници на калий.

Помага за предотвратяване на камъни в бъбреците

Лимоновата вода помага за предотвратяване на болезнени камъни при хора с недостиг на цитрат в урината (форма на лимонена киселина). По-важното е, че увеличеното количество течности помага за предотвратяване на дехидратацията – честа причина за камъни в бъбреците.

Актуално

Избрано за вас