Храни, вдъхновени от обичани филми

Снимка: New Line Productions

Храни, вдъхновени от обичани филми

Снимка: New Line Productions
Сподели

Любимите ни филми ни пренасят в митични светове, разпалват въображението ни и дори „гъделичкат“ вкусовите ни рецептори. Макар че често сме очаровани от героите, сюжетите и обстановката, храната заема централно място в няколко филмови момента.

Присъединете се към нас на гастрономическо пътешествие,

докато изследваме странни храни, вдъхновени от някои от любимите ни филми.

Шоколадовата торта на Брус от „Матилда“

Мечтали ли сте някога за десерт, който да е толкова разкошен, че да накара и най-строгите кулинарни критици да подкосят колене? Шоколадовата торта на Брус Буктрутър от „Матилда“ е точно такава. В любимата приказка на Роалд Дал, оживяла на киноекрана, Брус Буктрутър се изправя срещу тираничната мис Трънчбул в битка за ядене на торта.

Тази торта е символ на бунтарство, устойчивост и чисто чревоугодничество.

Във филма шоколадовата торта заема централно място в ключова сцена, в която нашата героиня Матилда става свидетел как страшният Трънчбул принуждава Брус да изяде цяла гигантска торта. Самата торта е шедьовър на шоколадовата вкусотия, всеки слой от нея е покрит с гъста глазура и достатъчно какао, за да накара и най-верния шоколадохолик да изпадне в блажен ступор.

Снимка: Lauren Habermehl

Но предизвикателството, което представлява, прави шоколадовата торта на Брус наистина емблематична.

И той смело се справя с огромния десерт.

Така че, ако някога искате да се разбунтувате или просто да си хапнете адски добър десерт, вземете пример от Брус Буктрутър и се отдайте на парче (или пет) шоколадова торта. В края на краищата, както би казала самата Матилда: „Понякога трябва да бъдеш малко непослушен“.

Лембас питки от „Властелинът на пръстените“
Снимка: New Line Productions

Хлябът Лембас е най-добрата закуска за дълго пътуване из Средната земя. Ако сте фенове на „Властелинът на пръстените“, вероятно сте мечтали да хапнете от този елфически хляб. Представете си как се движите из пейзажите на Средната земя, сражавате се с орките и всичко, от което се нуждаете, е да хапнете лембас, за да продължите напред.

Снимка: Pinterest
Във филмите хлябът лембас е плътен, засищащ хляб, увит в листа от клен.

Това е най-добрата закуска за пътуването на Фродо, Сам и останалите членове на Задругата. Въпреки че не можете да си купите тази закуска в магазина, хлябът лембас е вдъхновил много пекари от реалния свят да го пресъздадат. Някои от тях са създали рецепти за плътен, сладък хляб, който според тях може да наподобява измисленото изкушение.

Въображаем пай от „Хук“

Ако Питър Пан ни е научил на нещо (освен на факта, че порастването е прехвалено), то е, че понякога храната може да бъде направо вълшебна. Пример за това е въображаемият пай от „Хук“, част от класическите филми от 90-те години.

Представете си десерт, който е толкова невероятен, че

можете да го опитате само с въображението си.

Това е кулинарно вълшебство от следващо ниво. В „Хук“ „Изгубените момчета“ приготвят този мистичен пай по време на запомняща се сцена на борба с храна, в която масите (и пайовете) са буквално обърнати. Този пай символизира детското въображение и силата на вярата.

Синьо мляко от „Междузвездни войни“
Снимка: Lucasfilm

Синьото мляко, емблематичната напитка от далечната галактика, се е превърнало в символ в „Междузвездни войни“. Пряко от вимето на банта (измислено същество, приличащо на рошав слон), тази небесно-синя отвара завладява въображението на феновете, откакто се появява в „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“.

Може би синьото мляко ви звучи като

нещо от млечната ферма на Смърфовете.

Но нека не съдим за напитката по цвета ѝ. Във вселената на „Междузвездни войни“ синьото мляко е основен продукт на пустинната планета Татуин. Но какъв е вкусът на синьото мляко? Е, като се има предвид, че то е от галактика, в която извънземните, дроидите и светлинните мечове са нещо обичайно, може само да се гадае.

Снимка: Disney Parks

За щастие, не е нужно да предприемате опасно пътуване през хиперпространството, за да опитате този небесен еликсир. Благодарение на Galaxy’s Edge на Дисни, тематична земя от „Междузвездни войни“ в Дисниленд и Уолт Дисни Уърлд, вече можете да си поръчате ледена чаша синьо мляко.

Scoby Snacks от „Скуби-Ду“
Снимка: Cartoon Network

Ако има нещо толкова емблематично, колкото и характерното „Рух-рух!“ на Скуби-Ду, то това трябва да са мистериозните лакомства, на които той не може да устои – Scoby Snacks. Тези малки вкусотии не са просто стари кучешки бисквити. Те на практика са герой във вселената на Скуби-Ду, вдъхновяващи всичко – от закуски до мемета.

Представете си, че Машината на мистериите пристига в поредното страховито имение и какво е първото нещо, което излиза от устата на Скуби? „Scooby Snacks!“

Тези вкусни малки хапки са тайното оръжие,

което измъква Скуби-Ду и бандата от всякакви заплетени ситуации.

Снимка: Neala Broderick

От какво точно се състои Scooby Snacks? Е, това само по себе си е загадка. В игралните филми те са изобразени като бисквити с форма на кокал. В анимационните филми те приличат повече на обикновени кучешки бисквити. Някои фенове предполагат, че може да са подправени с някаква магическа отвара, тъй като изглежда дават на Скуби и Шаги свръхсила или смелост, когато имат най-голяма нужда от това.

Сивото нещо от „Красавицата и Звяра“
Снимка: Disney

Сивото нещо от „Красавицата и звяра“ на Дисни е мистериозно кулинарно творение, което измъчва вкусовите рецептори и предизвиква любопитство още от дебюта си в култовия филм от 1991 г. Спомняте ли си онази запомняща се реплика от песента „Be Our Guest“? „Опитайте сивото нещо; вкусно е! Не ми вярвате? Попитайте чиниите!“/

“Try the grey stuff; it’s delicious! Don’t believe me? Ask the dishes!”

Е, това странно ястие не е плод на въображението на Дисни. То е истинско лакомство.

Снимка: Jennifer Flake

Феновете на парковете на Дисни ще ви кажат, че не ви е нужен омагьосан замък, за да опитате това причудливо лакомство. В ресторант „Be Our Guest“ в Дисниуорлд и „Red Rose Taverne“ в Дисниленд гостите могат да се насладят на порция от сивото нещо. Основата е кръгъл сладкиш, покрит с окръжност от червена кадифена торта, след това покрит с бисквити и мус. Този кремообразен десерт е украсен с ядливи перли за допълнителна „доза“ магия.

Butterbeer от „Хари Потър“
Снимка: Warner Bros.

Butterbeer е пенлива златиста напитка, която гъделичка вкусовите рецептори и сгрява душата в магьосническия свят на Хари Потър. Ако някога сте си мечтали да стискате чаши с Хагрид или да разговаряте на бира с професор Дъмбълдор,

Butterbeer е глътката, която вдъхва живот тази фантазия.

В света на „Потър“ бирата е културна икона, толкова характерна за „Хогуортс“, колкото совите и пръчките. Джей Кей Роулинг описва вкуса ѝ като „малко подобен на по-малко неприятен Бътърскоч“.

Снимка: Universal Studios

Въпреки че в книгите си Джей Кей Роулинг не е предоставила подробна рецепта, Universal Studios Hollywood и няколко други места по света предлагат на посетителите възможност да опитат вълшебната отвара. Освен това, тя се сервира в различни форми – от топла до студена и дори замразена за летните дни на игрището за куидич.

Десертна паста от „Елф“
Снимка: Patterson Watkins/Mashed

Ако някога сте си мислили, че макаронените изделия са само за солени ястия, помислете отново. „Елф“ е един от чудесните коледни филми, които вдъхновяват създаването на десертната паста. Тя е тук, за да разтърси вкусовите ви рецептори.

Снимка: New Line Productions

Вместо обичайните сосове маринара или алфредо, говорим за спагети,

плуващи в басейн от шоколадов сироп,

гарнирани с блатове, пръчици и може би дори с череши. Това е прилив на захар с епични размери, който самият елф Бъди несъмнено би одобрил.

Разбира се, не можем да пропуснем филми катоРататуй“, който взима дори името си от френското национално ястие. Същото важи и за „Лейди и Скитникът“ и тяхната емблематична сцена, в която посещават италиански ресторант и споделят порция спагети с кюфтенца.

Актуално

Избрано за вас