Как да подберем най-сладката диня?

Снимка: Pixabay

Как да подберем най-сладката диня?

Снимка: Pixabay
Сподели

Едва ли има човек, който да не обича да си хапва диня през летните жеги. Някои я предпочитат със сирене, а други дори и с малко хляб. Едно обаче е сигурно – поне веднъж в живота на човек се случва да подбере диня, която не е достатъчно сладка и вкусна. Как можем да познаем перфектния плод, ако не е разрязан?

Много хора не знаят, че фермерите всъщност определят дините по пол – мъжка и женска. Така например „мъжката“ е по-голяма, има продълговата форма и воднист вкус. „Женската“ пък е със закръглена форма и е много сладка.

Изсъхналата дръжка означава, че динята е узряла, пише edna.bg. Ако тя е все още зелена, то това е ясен признак, че плодът е била откъснат твърде рано и все още не е достатъчно зрял.

Важно е да не избирате нито най-голямата, нитo най-малката по размер диня. Изберете такава в среден размер, но запомнете, че тя трябва да бъде по-тежка от това, което предполагат размерите ѝ.

Мрежовидните кафяви петна на дините означават повече опрашване на цветовете им от пчели. А то, от своя страна, индикира, че динята непременно ще бъде сладка.

Петната върху плода показват мястото, на което динята е стояла на полето. При зрелите дини те винаги са с кремав жълт или оранжев цвят. Избягвайте тези с бели петна.

Актуално

Избрано за вас