Емануела Шкодрева: Театралната сцена е място за връзка с Бог

Снимка: Елена Спасова

Емануела Шкодрева: Театралната сцена е място за връзка с Бог

Снимка: Елена Спасова
Сподели

Емануела Шкодрева е една от талантливите актриси на българската театрална сцена. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1985 г. в класа на проф. Енчо Халачев., след което дебютира в ролята на Саломе от едноименната пиеса на Оскар Уайлд в НДК. Играе  един сезон и в трупата на Кюстендилския драматичен театър. От 1988 г. става част от екипа на Народен театър „Иван Вазов“, където изиграва едни от най-емблематичните си роли.

Снимка: Божидар Марков
Кадър от представлението „Пиано в тревата“
Театрални отличия

Наградена е от Пражкия младежки филмов фестивал за ролята на Маргарита Готие в „Кралският път“ на Тенеси Уилямс. Носителка е на АСКЕЕР 2004“ за ролята на Инес в „Живот Х 3“ от Ясмина Реза в Театър 199. Отличена  за най-добра женска роля за ролята на Глафира в спектакъла „Виновният“ от театралния фестивал „Зоран Радмилович“ в Зайчар, Сърбия – 2018 г. Получава номинация за награда ИКАР 2004“ за Съвременната Медея и Сю в спектакъла „Разбиване“ от Нийл Лабют.

Снимка: снимка: Росина Пенчева, Кадър от спектакъла „Виновният“ в Народния театър

През този сезон на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ можете да я гледате в спектаклите:„Виновният“„Цветът на дълбоките води“ и  „Пиано в тревата“.

Най-новото представление, в което Шкодрева играе, е „Бележникът на един любовник“ на Жан-Клод Кариер – един от най-великите френски сценаристиРежисьорът Юрий Дачев пренася на сцената историята на мъж, който записва всеки свой любовен подвиг в малък бележник и жена, която се появява на вратата му с цел да превърне кратката си почивка в дългосрочно гостуване. В пиесата тя си партнира с актьора Свежен Младенов. Двамата пренасят публиката в романтичната атмосфера на малък апартамент в Париж, в който се случват необичайни неща. Докато дойде време за следващата дата, на която можете да го гледате, опознайте по-добре Емануела Шкодрева с нашите БЛИЦ въпроси.

Снимка: Цветомира Койчева

Театралната сцена за мен е…

– Място за връзка с Бог.

–  Това, без което не мога, са…

– Слънчевите утрини и летните залези.

Хората казват за мен, че съм…

– Загадъчна.

Искам да съм по-…

– Свободна.

Когато почивам, обичам да…

–  Слушам музика, която докосва душата ми.

Любимият ми сезон е…

– Пролетта, защото всичко започва отначало и всичко е възможно.

Ролята, която мечтая да изиграя е…

– На героиня, която има силата да промени света към добро.

Съветът ми към младите актьори е…

– Да слушат сърцата си.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас