Истински лодки от Дюнкерк и самолети на парчета: Как Кристофър Нолан създава шедьоври?

Снимка:Getty Images

Истински лодки от Дюнкерк и самолети на парчета: Как Кристофър Нолан създава шедьоври?

Снимка:Getty Images
Сподели

Едва ли е останал човек, който да не е чувал името Кристофър Нолан. Режисьорът създава едни от най-знаковите продукции през последното десетилетие. Най-голям успех му носи биографичната лента „Опенхаймер“, проследяваща създаването на атомната бомба. Кои обаче са останалите заглавия, зад които стои? А какви „тайни“ крият те? Разказваме ви на рождения ден на Кристофър Нолан.

Подготовката за „Дюнкерк“

За да се подготви за снимките на „Дюнкерк“, Кристофър Нолан пътува от Англия до Дюнкерк с лодка заедно със съпругата си и свой приятел. Пътуването, което обикновено трае около 8 часа, отнема 19 часа поради лошите морски условия.

Истинските лодки, спасили войниците при Дюнкерк, са използвани във филма

Само за осем дни през 1940 г. 360 000 британски, френски и белгийски войници са превозени на безопасно място от Дюнкерк. В евакуацията са участвали много граждански плавателни съдове, а

20 от тях са използвани във филма на Кристофър Нолан

от 2017 г.

Ефектът „Дюнкерк“

Кенет Брана, който играе в „Дюнкерк“, заявява, че ветераните от Втората световна война, които са присъствали на премиерата в Лондон, са били впечатлени от филма. Изключение прави звуковия дизайн. Те казаха, че

„филмът е по-шумен от битката“.

Разбира се, много ветерани бяха невероятно развълнувани от филма. Кен Стърди, който на 20-годишна възраст се е спасил от истинския Дюнкерк, казва следното“

„Сякаш отново бях там. Бях в онези малки лодки, които ги вадеха от водата“, казва той. „Имах привилегията да видя този филм тази вечер, но съм натъжен от него заради случилото се на онзи плаж.

„Гледайки филма, отново видях старите си приятели, а много от тях загинаха във войната“, изтъква още той.

Как автобус се разбива в стена?

За да се покаже как автобусът се разбива в стената на банка (която всъщност е била поща) в „Тъмният рицар“ („Батман“),

автобусът е трябвало да бъде разглобен на части

и след това възстановен в сградата. След това е скрит зад фалшива стена и е прострелян през нея с въздушно оръдие.

Разбива самолет

Сценарият на филма „Тенет“ предвижда самолет да се разбие в сграда. Заради това Кристофър Нолан използва класически филмов трик – взема истински самолет и го разбива в сграда.

Истинска магия във филма „Престиж“

Клетката, която убива птици и се срутва в „Престиж“, е истински трик, разработен през XIX в. от френския магьосник Буатие дьо Колта. Трикът е популяризиран от Хари Блекстоун-старши и сина му Хари Блекстоун-младши.

В съвременните изпълнения се използва фалшива птица,

но оригиналният трик е точно такъв, какъвто е показан във филма. Клетката се срутва, ако не се държи по определен начин, и изчезва в ръкавите на фокусника. Птицата вътре умира и се показва втора. Фокусникът твърди, че това е оригиналната птица, която не е пострадала. Съществува обаче версия на трика, при която клетката се срутва в тръба около птицата, оставяйки я жива.

Екипът на Нолан засажда 500 акра царевица

Кристофър Нолан подтиква екипа си да засади 500 акра царевица за сцената, в която Купър, Мърф и Том минават през царевично поле. След приключване на снимките царевицата е продадена, а печалбата е върната в бюджета на филма „Интерстелар“.

Един „тик“ в саундтрака на „Интерстелар“ се равнява на цял ден на водната планета

Тази умопомрачителна подробност разбираемо стана доста популярна след излизането на филма. Купър и Бранд напускат планетата след около три часа, за да установят, че на кораба и на Земята са изминали 23 години. Ханс Цимер добавя допълнителен слой към лудостта на времето. Ако се вслушате в музиката, която звучи по време на престоя им на планетата, ще забележите тиктакащ звук.

Всеки отделен „тик“ (с интервал от 1,25 секунди) представлява един цял ден,

изминал на Земята.

Списъкът няма да бъде пълен, ако не споменем и „Опенхаймер“. Кои части от филма са истина и кои художествена измислица – научете ТУК.

Снимка:Getty Images

Филмите на Нолан са завладяващи, понякога сурови – истински шедьоври на кинематографията. Също толкова интересен обаче е и персонажът на самия режисьор. Подобно на актьора Килиън Мърфи (бащата на атомната бомба в „Опенхахмер“),

Нолан няма смартфон. Той не разполага и с личен имейл адрес.

Това е съвсем разбираемо за човек, който обича класическите филмови техники.

„Вярно е, че нямам смартфон. Имам малък телефон с капач3, който вземам със себе си понякога. Лесно се разсейвам, така че наистина не искам да имам достъп до интернет всеки път, когато ми е скучно“, коментира той в свое интервю през 2020 г. Същото важи и за електронната поща.

„Просто никога не съм се интересувал особено от общуването с хората по този начин. Предпочитам просто да се обаждам на хората от стационарен телефон“, обобщава режисьорът.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас