Къде се намира най-странният музей в България – „Вехтошарница шедьовър“?

Снимка: Вехтошарница Шедьовър Антики Ретро Ауто Шоурум/Museum

Къде се намира най-странният музей в България – „Вехтошарница шедьовър“?

Снимка: Вехтошарница Шедьовър Антики Ретро Ауто Шоурум/Museum
Сподели

Недалеч от Рилския манастир, в живописното градче Кочериново, се намира най-необичайният музей, който можете да посетите, съобщи кореспондентът на БГНЕС от региона.

В него има над 30 хиляди старинни ценни вещи от социализма, както и над 80 ретро автомобила, 60 класически мотора, радио и телевизионни апарати, грамофони и какво ли още не. Експонатите не се намират зад стъклени витрини, не ви и трябва билет, за да ги разгледате.

Снимка: Любословие.БГ/Facebook

Създател на музея е Вили Балабанов, който от дете има страст към събирането на предмети. „Преди 30 години, през 1994 г., тези помещения бяха изоставени от местното АПК и бяха почти разрушени. Постепенно ги възстанових и започнах да събирам. Кръстих мястото „Вехтошар“, а за повече достоверност и благозвучие добавих едно шедьовър накрая,“ споделя той пред екипа на БГНЕС.

Постепенно неговата „колекция“ нараства до 30 000 експоната, което е значително повече в сравнение с Политехническия музей в София. Много посетители на Рилския манастир често се отбиват, за да разгледат този уникален народен музей.

Според него съхраняването на предметите от нашия бит е важно за опознаване на историята. Вили Балабанов събира допълва „колекцията“ си от запустели къщи, от приятели и получава дарения.

„Има хора, които ценят това, което правя, и ми даряват предмети.

Често намирам неща пред врата или по шосето – перални, радиоапарати, картини. Източникът на тези дарения е неизвестен,“ споделя Вили Балабанов. Той добавя, че на територията на музея има големи хранилища, където съхранява своите експонати.

Снимка: Любословие.БГ/Facebook

В последно време е принуден да се разделя с част от предметите, който е събрал. „Доскоро не продавах нищо, а сега съм принуден, защото голяма част от нещата, които съм събрал не мога да ги реставрирам и обслужвам по подходящ начин“, обеснява Балабанов.

Когато го попитали дали има любима вещ сред многото си експонати, Вили Балабанов отговорил: „Обичам всички предмети, защото всеки един от тях е преминал през ръцете ми. Много от тях съм спасил от кофите за смет. Не се срамувам от това, но и не се гордея особено.“

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас