Защо връх Еверест продължава да расте ежегодно?

Снимка: ntb.gov.np

Защо връх Еверест продължава да расте ежегодно?

Снимка: ntb.gov.np
Сподели

Най-високата точка над морското равнище – връх Еверест, е пораснал с 15 до 50 метра през последните 100 хил. години. Височината му продължава да се увеличава с 2 мм на година, твърдят учени от Китайския университет за земни науки и Университетския колеж в Лондон. Тяхното изследване е публикувано в научното списание Nature Geoscience.

Досега имаше хипотези, че

върхът расте с по 1 мм на година заради така нареченото „речно пиратство“.

Преди около 89 хил. години река Коси е погълнала приток на река Арун, което е предизвикало верига от геологични изменения в този район.

За да изяснят причините за растежа на Еверест, учените са използвали GPS измерване и компютърно моделиране. Те показали, че с усилването на притока на река Коси е започнало измиване на големи обеми почва от долините под Еверест. В резултат от това

натискът върху земната мантия намалял

и височината на Еверест и съседните върхове в Хималаите започва да расте. Това явление било наречено „изостатичен отскок“, поясняват от „Площад Славейков“.

Така височината на връх Еверест се увеличила с 15 до 50 метра. Според учените основен фактор за растежа на Джомолунгма (другото име на върха) е сблъсъкът между тектонични плочи. Речната ерозия допълва процеса. Според един от авторите на изследването – професор Джин Ген Дай, подобни явления се наблюдават и в други планински райони – като Алпите и Антарктида.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас