Как празнуват абитуриентските балове по света?

Снимка: Amazon.com

Как празнуват абитуриентските балове по света?

Снимка: Amazon.com
Сподели

Отново е май и е време за едно от най-важните събития в живота на един ученик – неговите завършване и абитуриентски бал. Това е времето, когато улиците на всички градове в страната ще се изпълнят с момичета в красиви бални рокли и момчета в елегантни костюми.

Снимка: Hristo Vladev / NurPhoto via Getty Images

В седмицата, в която зрелостниците в България празнуват своя абитуриентски бал ще ви покажем как отбелязват завършването на гимназия и  навършването на пълнолетие в други държави по света.

Кралят и кралицата на бала в Америка
Снимка: Pinterest.com

Съвременната представа за абитуриентския бал е повлияна най-вече от празненствата в американските училища, които сме свикнали а виждаме на малкия и големия екран. Традицията е момчето да покани момиче за своя дама, да я вземе от дома и и двамата да се отправят към училищните танци. Те най-често се провеждат във физкултурния салон на гимназията. В края на вечерта, чрез гласуване,

се избират крал и кралица на бала. 
Le Bal des Débutantes

Известен също като „le Bal“ е бал на дебютантките и модно събитие, което се провежда ежегодно през ноември в Париж.

Събира между 20 и 25 дебютантки на възраст от 16 до 22 години от много страни, заедно с техните родители. Започва като обществена проява и се провежда за първи път в оранжерията на замъка Версай на 10 юли 1958 г.

Снимка: tatlerasia.com
През 2005 г. „Форбс“ определя бала като едно от десетте „най-горещи партита“ в света.

От самото начало събитието набира средства за благотворителни организации. От 2009 г. до 2019 г. то подкрепя Enfants d’Asie – организация, която осигурява образование за момичета в Югоизточна Азия. От 2009 г. до 2019 г. – Seleni – организация с нестопанска цел, която финансира изследвания в областта на здравеопазването за майки в юношеска възраст, а през 2022 г. – ARCFA (Association pour la Recherche en Cardiologie du Fœtus à l’Adulte) на детската болница Necker и World Central Kitchen. 

Във Финландия завършващите ученици напускат училището в средата на февруари
Снимка: ksml.fi

Докато зрелостниците се подготвят за последния си изпит през март, новите ученици празнуват с бал, известен като Vanhojen tanssit. Но въпреки че танцът е празник и учениците обличат официални дрехи, целта е да изглеждат и да се държат възпитано и достойно.

Приказките и лудориите не са приоритети.

Много ученици избират да започнат подготовката си за бала няколко месеца по-рано с официален училищен курс. Той е  насочен към изучаване на традиционни танци като валс, танго и някои народни танци. В деня на бала новите зрелостници изпълняват

10 различни хореографии пред публика с партньори по техен избор.

Ако учениците искат да се забавляват по по-неформален начин, това става след края на официалните тържества под формата на вечери или партита, които те организират сами.

В Австрия, както и в Чешката република, през последната година в гимназията се отбелязва с бал, наречен  „Maturitní “

Той обикновено е през януари или февруари. Тези годишни танци се провеждат преди държавните изпити. Учениците често канят своите родители и други роднини, за да споделят събитието с тях.

Зрелостниците в Полша започват празника си малко по-рано –  100 дни преди завършването 

Наименованието на полския еквивалент на абитуриентския бал, произлиза от полската дума, която означава „сто дни“, а последният танц се провежда около 100 дни преди зрелостните изпити на учениците. По време на Studniówka учениците и учителите празнуват заедно, като обикновено

започват с традиционния танц polonaise и продължават с обща наздравица с шампанско,

за да отпразнуват пътуването на бъдещите абитуриенти към зрелостта .

Снимка: Gazeta LubuskaGazeta Lubuska

Но пиенето с учителите не е единственият знак за пълнолетие за полските зрелостници: Ученичките често носят червени жартиери или луксозно бельо, очевидно за късмет на предстоящите изпити.

Германските ученици празнуват края на средното си образование  с танц, наречен Abiball.
Снимка: photographie.de

Абибалът се провежда след завършването на училище. Въпреки че подобно на Америка, учениците обличат официални дрехи и танцуват цяла нощ, приликите свършват дотук.  Много ученици присъстват на абибала с родителите или братята и сестрите си и празнуват вечерта със семействата, приятелите и учителите си – поне за част от вечерта. Танцът обикновено започва с тържествено

шествие на гордите абитуриенти и понякога включва речи, награди и скечове,

както и типичното ядене, пиене и танци. В края на вечерта членовете на семействата се прибират по домовете си, а учениците продължават партито, често след като се преместят в танцов клуб, където остават до малките часове на сутринта.

Пълнолетието  в Япония се навършва на 20 години и  се празнува през януари.
Снимка: BBC

При навършването на пълнолетие,  получават поздравления и  специално организирана церемония. Множество млади жени, облечени в скъпи кимона, и млади мъже в лъскави костюми обикалят по улиците на редица японски градове, за да отбележат един много специален празник.  Навлизането в един по-зрял етап от живота си.

С маски на лицата, но и с богати кожени яки върху традиционните си облекла,

те се събират близо до мястото за провеждане на церемонията за Деня на пълнолетието.

Празникът на пълнолетието включва както официална церемония с представители на местните власти, така и лични празненства със семействата и приятелите. Подобни церемонии за пълнолетие датират от поне 714 г. по време на управлението на императрица Генмей.

Именно от нея тръгва традицията младите принцове и принцеси да обличат нови роби и кимона и да си правят специални прически, за да отбележат преминаването си в зряла възраст.

Официално в Япония празникът се чества за пръв път през 1948 г., като тогава той е с твърда дата – 15 януари. От 2000 г. обаче стана плаващ, като винаги се пада на втория понеделник на януари.

Причината за промяната беше решение на правителството да измести всички официални празници в понеделник, създавайки по този начин условия за тридневен празничен уикенд.

Последните години обаче празникът преминава на фона на сериозно объркване.

Причина за това е решението на японското правителство от 2018 г. да бъде намалена възрастта за пълнолетие от 20 на 18 навършени години. Решението влезе в сила от 1 април 2022 г, а празникът е пред сериозна дилема – да продължи да чества младите хора, навършили 20 години, или да продължи да чества влизането в пълнолетие. Отделните общини решават сами за себе си.

Актуално

Избрано за вас