Носител на „Златна мечка“ е осъден на удари с камшик и затвор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носител на „Златна мечка“ е осъден на удари с камшик и затвор

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сподели

Известният ирански режисьор и носител на „Златна мечка“ от „Берлинале“ Мохамад Расулоф е осъден на удари с камшик, затвор и глоби, съобщи негов адвокат, цитиран от ДПА и АФП.

Адвокатът му Бабак Пакня написа в социалната медийна платформа X, че съд в Техеран е осъдил 52-годишния мъж на осем години затвор, пет от които трябва да бъдат излежани. Режисьорът трябва да бъде наказан и с удари с камшик.

Според защитника съдебната власт е заявила, че

тежкото наказание се дължи на нарушения на националната сигурност.

На Расулоф също така е наредено да плати глоба. Споменава се и конфискация на имущество.

Първоначално нямаше потвърждение на съдебното решение от иранската съдебна система. Някои ирански медии критикуваха публикацията на адвоката, предаде БТА.

Преди малко повече от година

на Расулоф беше забранено

да пътува в чужбина.

Режисьорът беше освободен от известния техерански затвор „Евин“ едва през февруари 2023 г. след около седем месеца престой. Преди да попадне в затвора той критикува срутването на търговски център в югозападния ирански град Абадан, при което загинаха много хора.

Расулоф, който спечели „Златна мечка“ на „Берлинале“ през 2020 г. за филма си „Няма зло“ за смъртното наказание в Иран, е смятан за един от критиците на режима в страната. Въпреки че му е забранено да снима филми, той продължава да твори.

Филмът му „Семето на дивата смокиня“ е в официалната конкурсна програма на 77-ия кинофестивал в Кан, който започва на 14 май.

Актуално

Избрано за вас