Новогодишните традиции по света

Снимка: Entertainment

Новогодишните традиции по света

Снимка: Entertainment
Сподели

Нова година вече е тук и в първия ѝ ден искаме да обърнем внимание на начините, по които различните части на света са я посрещнали. Последните няколко години наистина не приличаха на никоя друга, но едно нещо е ясно:

някои традиции сега са по-важни от всякога,

тъй като ни държат здраво стъпили на земята и ни напомнят за предстоящото бъдеще (и за какво да внимаваме, ако следвате някакви новогодишни суеверия).

Пътуването не е опция за всеки по това време на годината, затова събрахме няколко от любимите ни новогодишни традиции от културите по цялото земно кълбо.

 

Снимка: Entertainment

1. Съединени щати: Да гледаш топката на Таймс Скуеър

Всяка година милиони американци се събират около телевизорите си (или по улиците на Таймс Скуеър, въпреки мразовитите температури), за да гледат как топката пада точно в полунощ. „Топката на времето“ е разположена на покрива на One Times Square в Ню Йорк. Тя е важна част от новогодишните чествания на Таймс Скуеър, когато топката се спуска по специално проектиран пилон, започвайки в 23:59 часа.

Традицията води началото си от пъвото десетилитие на 20 век.

Собственикът на „Ню Йорк Таймс“ Адолф Окс създава събитието, за да привлече вниманието към новата централа на „Таймс“, и оттогава то е ежегоден спектакъл и едно от най-популярните празненства в новогодишната нощ.

 

Снимка: Shutterstock

2. Бразилия: Да се отправим към плажа

В Бразилия хората обикновено ходят на плаж, тъй като там е лято. Веднага след полунощ трябва да прескочиш седем вълни, като си пожелаеш седем неща. Традицията се корени в отдаването на почит към Йеманджа, богинята на водата. Преди да влезете във водата, трябва

да сте облечени изцяло в бяло,

тъй като това символизира чистотата.

 

Снимка: Glamour

3. Испания: Да изядеш 12 зърна грозде

Испанците започват новата година с изяждането на 12 гроздови зърна, които символизират всеки удар на часовника. Традицията las doce uvas de la suerte започва в края на XIX в. и се смята, че предпазва от злото и увеличава шансовете ви за успешна и щастлива нова година. Това обаче ще проработи само

ако успеете да изядете цялото грозде за няколко секунди,

тъй като то трябва да изчезне, докато часовникът удари полунощ.

 

Снимка: Glamour

4. Индия: Построяване на скулптура на старец и изгарянето ѝ

Една от традициите в Бомбай е построяването на чучело във формата на старец, което символизира старата година и, което точно в полунощ бива изгаряно. Унищожаването на чучелото символизира отминаването на оплакванията от старата година и освобождава място за раждането на новата година. Всички се събират наоколо и пеят Auld Lang Syne, а след това събитието се превръща в малко парти.

Бомбай е много космополитен и в него живеят хора с различни вероизповедания; затова има куп различни фестивали, но този обединява всички възрасти и вероизповедания.

 

Снимка: Jennifer Ophir

5. Хаити: Да споделиш супа joumou

1 януари всъщност е

Денят на независимостта на Хаити.

Поради това с празника е свързано важно традиционно новогодишно ястие. То е тиквена супа, наречена joumou. Тя е била деликатес, който не е бил разрешен на поробените чернокожи. Често хората ходят в чужди къщи и носят малко от супата, разменяйки я за малко от тяхната – всеки я прави малко по-различна.

 

Снимка: Glamour

6. Дания: Хвърляне на стари чинии

Ако хвърляте чинии по приятелите си, това обикновено означава, че разговорът се е объркал. В Дания обаче подобни традиции в новогодишната нощ носят на близките ви най-голям късмет. Традицията гласи, че колкото повече счупени кухненски прибори натрупате на прага на дома си, толкова по-добре ще ви се получи.

 

Снимка: Ulrike Holsten

7. Мексико: Подаряване на домашно приготвени тамале

В Мексико семействата се събират, за да приготвят храна за новогодишната нощ – по-специално тамале, което представлява царевично тесто, пълнено с месо, сирене и зеленчуци, увити в люспи. След това ги раздават на близките си в новогодишната нощ. На Нова година топлите джобове тамале често се сервират с менудо – традиционна мексиканска супа, приготвена от кравешки стомах.

 

Снимка: Glamour

8. Колумбия: Поставяне на три картофа под леглото

В навечерието на Нова година колумбийските домакинства имат традиция, наречена agüero, да поставят

три картофа под леглото

на всеки член на семейството – един обелен, един необелен и последният само частично обелен. В полунощ всеки човек хваща един от тях със затворени очи и в зависимост от избрания картоф може да очаква година на късмет, финансови затруднения или комбинация от двете.

 

Снимка: Getty Images

9. Англия: Слушане на камбаните на Биг Бен

В навечерието на Нова година британските домакинства традиционно се събират в очакване камбаните на Биг Бен, часовниковата кула в сградата на Парламента, да ударят полунощ и да посрещнат Новата година. Докато камбаните бият, не се изненадвайте, ако се образува огромен кръг, хората свържат ръце си и започнат да пеят традиционната песен Auld Lang Syne.

 

Снимка: Glamour

10. Пуерто Рико: Почистване на дома

В много страни, включително Пуерто Рико, е прието годината да започва с почистване на всичко – и имаме предвид всичко. Идеята на този тип традиции е проста: вън от старото, вътре в новото. Накратко, ако започнете годината на чисто, тя ще продължи по този начин.

Актуално

Избрано за вас