Почина актрисата Гинка Спасова

Снимка: Министерство на културата

Почина актрисата Гинка Спасова

Снимка: Министерство на културата
Сподели
Почина актрисата и дарителка на Националния литературен музей Гинка Спасова, съобщиха от Министерството на културата.
Тя е родена на 4 септември 1925 г. в гр. Варна. Завършила е Държавна девическа гимназия „Княгиня Мария-Луиза“ в родния си град. По-късно посещава и Държавното висше театрално училище в София. Била е част от трупите на Варненския и на Народния театър, както и на „Театър на словото“. През годините
играе на една сцена с актрисите Славка Славова, Таня Масалитинова,
Стоянка Мутафова, с които я свързва и приятелство. Прекарва последната част от живота си скромно – в безрезервна подкрепа и пълна отдаденост на своя съпруг – писателя Иван Симеонов (1926 –2018 г).
Той е автор на книгите „Моят Христос“, „В светлината на последното слънце“, „Видения в светлината“, „Сезони на един живот“, на
драматичните поеми „Орфей, Евридика и любовта“
и „Втора легенда за великия инквизитор“, драмата „Любовта на Саломе“, новелата „Завръщането на блудния син“, есетата „Мистерия на битието“, поетичния цикъл „Химни за мистерията на неизразимото“.
Носител на наградата „Златен век“ през 2017 г. на Министерство на културата.
Гинка Спасова и Иван Симеонов са най-големите дарители на Националния литературен музей. Съгласно общата им воля техният апартамент в София, подарен на държавата, ще бъде превърнат в литературен кабинет „Иван Симеонов“. Така ще бъде запазен за поколенията като духовно средище на пишещата общност и място на памет и почит към жеста на дарителите.
Истински аристократи на духа, културни деятели, добри и достойни хора, Гинка Спасова и Иван Симеонов ще бъдат запомнени с така рядкото в днешно време проявление на благородство на характерите и духовна съзидателност!
Опелото на Гинка Спасова ще се отслужи на 28 юни /петък/ 2024 г., от 14.00 ч., в столичния храм „Успение Богородично“ в Централните софийски гробища.

Актуално

Избрано за вас