8 забавни великденски традиции от цял свят

8 забавни великденски традиции от цял свят

Сподели

Великден е нещо повече от няколко почивни дни, в които да се тъпчем с козунаци и варени яйца. Това е важен религиозен празник, който е свързан с различни традиции и обичаи по целия свят. През годините обаче някои от тези практики са били адаптирани и интерпретирани по нов начин и резултатите вероятно трябва да се празнуват от всички и навсякъде. Дори и да не вярвате във великденския заек. В днешната статия ви представяме най-щурите и забавни великденски традиции в различните държави.

1. Пускане на хвърчило

Хората на Бермудските острови се целят високо за Великден. Пускането на хвърчила е любимото занимание на всички по време на празниците. Хората там сами изработват хвърчилата си с дървени пръчки, цветна хартия и сложни мотиви. Всичко това е гарнирано със специална тъкан, която след това издава бръмчащ звук, известен още като звука на бермудския Великден. Всички се събират и пускат красивите си конструкции да полетят – или отиват на плажа Horseshoe Bay, за да присъстват на ежегодния фестивал на хвърчилата на Разпети петък.

2. Разгадаване на мистерии 

В някои части на света Великден е време за престъпления – и тук не става дума за отхапване на ушите на невинни шоколадови зайчета или чупене на красиво украсени яйца. Не, говорим за Påskekrimmen – норвежката традиция да се четат, гледат и слушат криминални истории и детективски трилъри по време на великденските празници. Цялата страна сякаш се включва в напрежението, тъй като издателствата, радио и телевизионните станции създават мистерии за убийства, а дори и млекопреработвателната компания допринася, като отпечатва историите върху картонените опаковки за мляко.

3. Великденско скриване на гнездо

Кой не обича да претърсва къщата и двора за кошници, пълни с шоколад? В Германия, Швейцария, а и в много други страни, децата и някои възрастни крият великденски гнезда. Гнездата всъщност са украсени кошници или кутии, които са пълни с шоколадови зайчета или яйца, бонбони и играчки и за които се казва, че са скрити от самия великденски заек.

4. Водни боеве

Малко са нещата, които символизират Великден повече от приятелски бой с вода. Така мислят поляците, които празнуват Śmigus Dyngus (Полятият понеделник – мокрите празници се провеждат на Великденския понеделник), като хвърлят много вода един в друг. Преди време това са били предимно самотни момчета, които са преследвали самотни момичета, но сега почти всички се бият с вода. Оръжията, които се използват, са водни пистолети, празни бутилки от шампоан и сапун за миене на съдове и, разбира се, добрите стари кофи. Всъщност това е всичко, което пръска вода.

5. Бой с яйца

Яйцата и Великден вървят заедно като подаръците и Коледа – те вероятно са най-яйцевидната празнична храна в света. Хората боядисват и украсяват яйца, крият ги и ги намират, опитват се да ги търкалят най-бързо по тревата, чукат ги едно в друго, за да видят чие яйце ще се счупи последно (т.е. кой е победителят, т.е. късметлията) или просто ги ядат. Като във Франция, където около 1000 души ядат гигантски великденски омлет, приготвен от над 4000 яйца и над 100 кг бекон, чесън и лук.

6. Хвърляне на глинени съдове

Внимавайте за летящи керамични съдове на гръцкия остров Корфу. На Велика събота точно в 11 ч. жителите на Корфу хвърлят глинени съдове (с всякакви размери) от балконите си. Традицията датира от XVI в., когато хората изхвърляли през прозореца всичките си непотребни и стари вещи, за да се подготвят за Новата година – чупещите се гърнета плашат злите духове и отбелязват новото начало.

7. Неделята на бретцелите

Люксембургците празнуват Бретцелсонден, Неделята на бретцелите, на третата неделя от Великия пост. В Люксембург бретцелите всъщност са сладки бутерки с глазура и бадеми, така че ако зависеше от мен, всяка неделя щеше да е неделя на бретцелите. Но да се върнем към традицията на Бретцелсонден. Момчетата подаряват на момичето, което им харесва, бретцел в посочената неделя. Ако тя приеме лакомството, на момчето се разрешава да посети момичето на Великденската неделя и в замяна ще получи яйце. Ако всичко това се случи във високосна година, ролите се разменят и момичетата могат да раздават бретцели.

8. Хелоуин

Швеция и някои от скандинавските ѝ приятели празнуват Хелоуин през пролетта. В четвъртък преди Великден децата се обличат като вещици и ходят от врата на врата, за да искат бонбони. Обикновено децата предлагат на възрастните украсени върбови клонки или рисунки в замяна на лакомствата. Традицията идва от легендата, че шведските вещици отивали в Блокула преди Великден – да се забавляват с дявола. За да са сигурни, че вещиците няма да се върнат, шведите палят големи огньове на Великденската неделя.

традиции, традиции, традиции

Актуално

Избрано за вас