Великден по света през погледа на кулинарията

Великден по света през погледа на кулинарията

Сподели

Извън обичайното боядисване на яйца и месене на козунаци, Великден е и пиршество на изкушените от кулинарията в още много рецепти. Може би по-голяма част от нас не предполагат, но най-големият християнски празник за православните, в действителност предлага

щедър набор от гурме предизвикателства.

Любопитно е да се проследи как различните култури и различните народи се вдъхновяват за менюто си и какво слагат на масата си. Специалитетите, разбира се, се обуславят от региона и обичаите в храненето.

Сладки хлябове, сладкиши, ястия с месо и яйца и много торти и бисквити,

са сред предпочитаните в списъка с какво да почерпим гостите си за Великден. Експлозията на вкусове е обяснима – тъкмо са приключили постите и всеки иска да поглези сетивата си.

В подготовка за Великден тази година, рецептите, идеите и гурме пътуването, което следва по-надолу, може би ще ви дадат вдъхновение за вашия празничен ден. Ще ви разходим през Полша, Италия, Гърция и Литва, като едни от

дестинациите, спечелили си добра слава

за великденски вкусове.

Полско задушено червено зеле

Задушеното червено зеле е може би най-лесната храна на полската трапеза. Това предястие

често придружава основното,

което може да бъде почти всяко месо, включително печено агнешко бутче и пуйка. В допълнение на масата ще има още ястия с картофи и хрян. Ако използвате кухненски робот, за да настържете зелето, можете да приготвите всичко много бързо.

Зелето и лукът се задушават, докато започнат да омекват, след което се смесват с вода, оцет, захар, сол и черен пипер и се варят, докато омекнат.

Полски журек (супа от ръж)

Поляците обичат великденския брънч, който обикновено включва супа от ръжено брашно, известна като журек. Основата й е ферментирало ръжено брашно, което се приготвя през седмицата преди празника. В супата има

традиционна полска наденица, картофи и твърдо сварени яйца.

Журекът се сервира в затоплени купи с половината от твърдо свареното яйце и една или две филийки ръжен хляб отстрани.

Полска бабка

Бабката присъства неизменно в менюто на поляците за Великден. Подобно на италианското панетоне, това е рецепта за сладкиш с мая, който използва само три яйца (вместо типичните колосални 15!) и изисква 90-минутно втасване. Приготвянето отнема по-малко от три часа. Въпреки че има много рецепти за бабка, на които се радват източноевропейските страни, не можете да сбъркате полската,

обсипана със стафиди и покрита с лимонова глазура.

Италианска пицела

Италианските бисквитки – пицели са много красиви и хрупкави. Направено със специален гофретник, тестото за тази рецепта е ароматизирано с анасон, наред с ванилията, бадема, цитрусовата кора или шоколада. Можете дори да ги оформите в купички или рула, докато са топли, след което да ги напълните с крем, плодове или сладолед за допълнително удоволствие.

Литовски картофени кнедли

Великденската вечеря в Литва неизменно включва кнедли. Тези с картофено месо дори са

сред националните ястия в страната,

известни също като цепелини поради формата си. Състоят се от ситно настъргани картофи, смесени с лук и подправки и оформени във форма тип футболна топка. Картофените кнедли са много обилни и често се пълнят с месо или сирене. В повечето случаи рецептата включва пълнеж от свинско месо и кремообразен сос от бекон.

Гръцки великденски хляб – цуреки

Богатият на мая, хляб цуреки е традиционният гръцки великденски десерт, подобен на бриош. Този уникален сладкиш се прави на плитка и има червено яйце, поставено в центъра.

Гръцка лимонена пилешка супа – авголемоно

В Гърция на Великден основното ястие може да започне с авголемоно или типична пилешка супа. Прави се с

паста орзо и лимоново-яйчена смес.

В южната ни съседка това често е предпочитаното начало на празничното тържество. Може да се сервира и като сос към пълнените сърми.

Актуално

Избрано за вас