Хипергамия – „нова“ тенденция в света на запознанствата

Снимка: Getty Images

Хипергамия – „нова“ тенденция в света на запознанствата

Снимка: Getty Images
Сподели

Ако търсите по-възрастен партньор, чието обществено положение е по-високо от вашето, вероятно практикувате хипергамия, без да знаете това. Тази своеобразна практика, ако може да се нарече така, датира от много отдавна, но през последните месеци има тенденция да се демократизира благодарение на социалните мрежи, които накараха многобройните ѝ почитатели да се чувстват по-малко виновни в същото време.

Снимка: Chris Jackson/Getty Images.
Можем ли да кажем, че Меган Маркъл практикува хипергамия? Според определението, дадено от Брандън Уейд, основател на сайта за запознанства по „сметка“, хипергамията се състои в това да се омъжиш или да влезеш във връзка с някой, който те превъзхожда финансово, социологически или образователно. Меган, която стана принцеса благодарение на брака си с принц Хари, несъмнено — независимо дали съзнателно или не — е последователка на тази практика, която набира все повече привърженици по света.
Макар че в последно време темата за хипергамията е доста дискутирана в международен план, тя не е нова. Всъщност практиката е много стара. „В културно отношение хипергамията винаги е съществувала. Исторически погледнато, браковете са се изграждали на базата на социалния ранг и успеха. В Европа и останалата част от света, в миналото не е било необичайно родителите да омъжват дъщерите си за по-богати семейства, за да се изкачат по социалната стълбица“, коментира Брандън Уейд.
Няколко жени с по-различна представа за живота от миналото възродиха тази „тенденция“ в TikTok и Instagram. Нека разгледаме кои са те, какви са техните съвети и дали в крайна сметка от тези отношения може да се роди нещо истинско.
Провокативни запитвания на Каролина Гейтс
Снимка: Instagram/ Каролина Гейтс
Младият и успешен американски модел Каролина Гейтс живее в Манхатън. Тя участва в рекламни снимки за известни марки. Само по време на карантината се появява на повече от 10 корици на модни списания. През последните няколко години тя се прочу като момичето, което популяризира хипергамията, или просто като това, което пита непознати мъже пред известни маркови магазини да ѝ купят скъпа чанта, бижу или нещо друго. Изненадващото е, че повечето от тях се съгласяват веднага. Тези видеа имат хиляди гледания и коментари, будейки възхищение у много жени, които определят постъпката ѝ като „смела“. Много от тях се чудят дали това е реалност – „никога няма да разберем, но изглежда толкова истинско“. През август тя публикува видео, в което стои в центъра на Ню Йорк, облечена в бяла рокля и държейки над главата си картон с надпис „Търся Sugar daddy“. Сред безкрайните минувачи внезапно се появяват няколко мъже, които изведнъж я поливат с червена боя.
@karolinageitsNo comments.♬ original sound – Karolina Geits

Правни съвети с Сахар Хорам

Има различни видове инфлуенсъри, които популяризират хипергамията – или иначе казано, тенденцията „да се омъжиш за богат мъж“. Мненията по този въпрос се разминават: някои смятат, че жените заслужават специално отношение като към „принцеси“, докато други вярват, че не би трябвало да очакват партньор с по-висок социален статус от техния собствен.

Пример за това е Сахар Хорам, адвокат, който първоначално споделя правни съвети в TikTok, но постепенно започва да дава съвети как и къде „да намерим богати мъже“. Това доведе до обвинения, че е „златотърсачка“, на които тя реагира с думите: „Не съм нито грозна, нито бедна, член съм на Калифорнийската адвокатска колегия – защо да се задоволявам с мъж, който притежава по-малко от мен?“

Не можем да отречем, че думите ѝ звучат логично. Замисляйки се над тях, обаче, поставяме важен въпрос: дали отношенията днес не са станали твърде материални? Каква роля играе любовта, ако първият въпрос, който се задава, е: „Колко печелиш на месец?“

@sistalkswithsahar You’re not about to bully me into suffering. Byeeeee #hypergamy #dating #datingadvice #highvalueman #highvaluewoman #datingtips #princesstreatment #fyp #wealthylifestyle #wealthymenonly ♬ billie eilish not my responsibility – flwhney

Етническа хипергамия

Хипергамията засяга не само финансовото, но и социалното положение, а в САЩ дори етническата принадлежност играе роля. Един от примерите за това е Мей Калину, треньор по луксозни запознанства, която се е специализирала в помощ на цветнокожи жени да намерят заможни партньори с цел „облагодетелстване за бъдещите поколения“. Нейните видеа, които тя публикува активно в социалните мрежи, дават практични съвети за това къде е най-вероятно да срещнеш богат мъж – например в библиотеки, барове, луксозни ресторанти, изложби и други места, където се събират хора с по-висок социален статус. Тя мотивира жените, че е възможно да постигнат не само лична, но и финансова сигурност, като насочат усилията си към този тип партньорства.

Игра или истинска връзка?
Снимка: Getty Images / Franco Vogt
Въпросът е дали практикуването на хипергамия може да доведе до истински чувства. Както при всяка връзка, всичко зависи от двамата партньори — какво търсят в момента и как се развива тяхната връзка. В крайна сметка, емоцията между двама души определя дали отношенията ще оцелеят с времето. Разликата в социално-икономическия статус не е основен фактор за дълготрайността на връзката.

Някои жени не разглеждат хипергамията като „професионална“ дейност, но все пак е важно да разграничават този тип отношения от истинските чувства. Въпреки че хипергамията е честен и желан подход, понякога може да бъде форма на игра, която не винаги е естествена.

Сайтовете за запознанства, независимо дали са специализирани или не, играят важна роля за избягването на всякакви двусмислия относно хипергамията. Те осигуряват платформа, където партньорите могат да бъдат наясно с намеренията си. Освен това, съществува и по-старомоден начин – т. нар. „от уста на уста“, който също е ефективен за запознаване с нови хора, особено за тези, които не предпочитат технологиите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас