Долорес Здравкова-Лола събира именити творци в живописна изложба

Долорес Здравкова-Лола събира именити творци в живописна изложба

Сподели

Грижливо подбрана селекция от творби на изявени художници събира в изложба Долорес Здравкова-Лола.

Долорес Здравкова-Лола, Васил Стоев, Николай Янакиев, Христо Кърджилов и Цвятко Сиромашки са представени под заглавието „Живопис и Скулптура“ в Художествената галерия в Русе. Целта е за първи път

русенските ценители да се срещнат с едни от най-изтъкнатите български творци.

„В личен план, като русенка, бих споделила удовлетворение си, че осъществявам един мой мечтан проект. За мен е чест да съм в компанията на тези наши изявени творци“, споделя Долорес Здравкова за предстоящата изложба.

„Живопис и Скулптура“ ще бъде открита на 19 април.

„Чрез моите творби, аз намирам най-точния език за изразяване на така трудно обяснимите човешки емоции, дори и на най-малките ефимерни преживявания.“, казва още художничката.

50 са изобразителните произведения от Васил Стоев, Николай Янакиев, Христо Кърджилов и Долорес Здравкова. Експозицията включва и 10 скулптори на Цвятко Сиромашки.

Творбите са реализирани с акрил и масло, върху платно и картон, както и различни смесени техники. Скулпторите са осъществени от метал и дърво.

Куратор на изложбата е Радослав Гиновски.

„За мен изкуството е начин на живот“,

споделя пред Impressio Долорес Здравкова – Лола, която е основен инициатор и мотор на културното събитие.

Изданието примня славното спортно минало на Лола, която от много години се е отдала на изобразителното изкуство.

Многобройни са спортните ѝ отличия в акедемичното гребане, като титлата на световното първенство за България в Нова Зеландия през 1978 г., вицесветовната титла в Блед (Словения) през 1979 г. и олимпийския медал през 1980 г. на Световните олимпийски игри в Москва.

Днес тя е световнопризнат художник и творец. Картините ѝ са притежание на много галерии и частни колекции в Испания, България, Германия и Япония.

Лола между гребането и изобразителното изкуство.

„Спортът в моя живот дойде почти инцидентно. Баща ми беше инженер, но майка ми оперна певица. И моят живот протече между хора на изкуството. Като дете пеех много хубаво и проекцията ми трябваше да се развие в тази посока. Но поради ред стечения на обстоятелствата това не се случи и аз започнах да тренирам академично гребане, но изкуството винаги е присъствало в моя живот.

Винаги съм правила това, което обичам, когато мога и в съответната пропорция съм се старала да уча, колкото е възможно, тъй като спортната ми кариера бе на абсолютно централно място, много години и много сериозно. Бях титуляр в националния отбор на България 10 години. Дейност, която поглъща всичко друго. Затова, когато завършил спортната си кариера, намерих начин да се развивам в това, което винаги съм искала да правя. Постепенно намерих начин и да излагам. Но така се случи, че пътят и животът ми преминаха в друга страна, където нещата са много по-сложни.

Дадоха ми много неща, включително и самочувствието и увереността, че мога да намеря място на една много важна сцена. Но същевременно опразниха моите прояви в България. Последните три години живея повече тук, отколкото там и съм решила да направя всичко възможно българската публика да види какво творя и да дам всичко възможно от себе си за българското изкуство“, казва още Лола пред Impressio.

Изложбата в художествената галерия в крайнадунавския град може да бъде видяна до 3 май.

Актуално

Избрано за вас