Оперна гала с Роландо Вийязон, дирижира Найден Тодоров

Оперна гала с Роландо Вийязон, дирижира Найден Тодоров

Сподели

Световноизвестният тенор Роландо Вийязон излиза на една сцена със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров.

Събитието е тази вечер в Зала 1 на НДК, а тенорът и диригентът вече проведоха репетиции в София.

Концертът на Вийязон бе предвиден в рамките на Новогодишния музикален фестивал през декември миналата година, но отменен поради заболяване.

Под палката на маестро Найден Тодоров знаменитият тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии.

Фотокредит: Найден Тодоров

Роден е в Мексико Сити, Роландо Вийазон започва обучението си по музика в Националната консерватория на родината си преди да се присъедини към младежки програми в оперните театри в Питсбърг и в Операта на Сан Франциско. Бързо прави име на международната музикална сцена. Още през 1999 година печели няколко награди в конкурса Operalia на Пласидо Доминго, включително наградата „Сарсуела“ и наградата на публиката.

Европейският му дебют е като Де Грийо в „Манон“ на Масне в Генуа. Седват „Травиата“ в Парижката опера като Алфредо и „Макбет“ на Верди като Макдуф в Берлинската Щатсопер.

Оттогава Роландо Вийазон е редовен гост в държавните оперни театри на Берлин, Мюнхен и Виена, Ла Скала в Милано, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера в Ню Йорк и Фестивала в Залцбург.

През 2011 г. Роландо Вийазон дебютира като режисьор в Лион и оттогава режисира постановки в най-големите европейски оперни театри.

През 2007 г. тенорът става изключителен артист на „Дойче грамофон“.


Само няколко дни по-късно – на 11 май маестро Найден Тодоров повежда Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор с програма, насочена към широк кръг почитатели на класиката.

Солист на вечерта ще е младата, но вече много популярна виолончелистка Юлия Хаген.

27-годишната виолончелистка от Залцбург, която сега живее във Виена, съчетава техническо майсторство с високи артистични стандарти и директен комуникативен подход към създаването на музика.

Публиката ще чуе: Александър Бородин – „Половецки танци“ из операта „Княз Игор“; Дмитрий Шостакович – Концерт за виолончело и оркестър №1; Ценко Минкин – „Икар” (световна премиера).

Актуално

Избрано за вас