Коя е Яна Генова, предложена за министър на културата

Коя е Яна Генова, предложена за министър на културата

Сподели

Една от най-четящите жени в България – Яна Генова, е номинирана за министър на културата в кабинет на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Днес кандидатът за премиер Николай Денков изчете пълния проектосъстав на кабинета, предложен от двете формации. Той заяви, че е търсен баланс, за да може

бъдещият министър на културата да е равно отдалечен от гилдиите в областта.

Яна Генова е директор на фондация „Следваща страница“ и основател на Къща за литература и превод – София с дългогодишен международен опит в програмиране и мениджмънт на културни проекти, културна политика и изследванията.

Тя е една от създателките на платформата „Книговище“, която насърчава децата към четене с разбиране,  критическо мислене и умението за общуване.

В краткото био, което политическата коалиция разпространи, Генова е описана като

човек, интересуващ се от теми като стратегическо планиране на културни организации и измерване на ефекта от културни проекти, програми и политики.

Тя е и съавтор на изследвания върху книжния сектор и политиките за книгата.

Само две години след включването на Къщата за литература в Европейската мрежа на преводаческите центрове RECIT е избрана за президент на борда на мрежата.

На крачка от „Букър“: Георги Господинов е в краткия списък с „Времеубежище“

Дали Яна Генова ще седне в министерското кресло на културата предстои да разберем. Обявеният днес състав на Министерски съвет ще бъде предложен, ако обединението получи втория мандат. А това ще стане, при положение че първият мандат на ГЕРБ – СДС е неуспешен. Припомняме, че в последните две години Министерство на културата е управлявано от проф. Велислав Минеков като служебен министър и от младия Атанас Атанасов.

Настоящият служебен министър на културата Найден Тодоров вече се приготвя да освобождава поста

и направи своя ретроспекция като министър и резюме за април.


„Много интензивен, но и удовлетворяващ месец“, написа той, споделяйки поредица от снимки в профила си във Facebook.

Преди няколко дни, той направи и

завръщане в Русенската филхармония след шестгодишно отсъствие, което бе посрещнато с овации.

„Много работа в министерството – опити за решаване на проблеми, но и за създаване на възможности за бъдещето на изкуствата“, резюмира Тодоров.

На прага на 50-годишнината си той сподели: „За рождения си ден реших да се върна в родния си град Пловдив и да прекарам време с хората, които са ми много близки. И така? Може и да не е било лесно, но аз съм щастлив с април 2023 г.!“.

Фотокредит водеща снимка: БНР / Яна Генова и писателят Георги Господинов

Актуално

Избрано за вас