Сопраното Гергана Георгиева с дебют в Старозагорската опера

Снимка: Държавна опера Стара Загора

Сопраното Гергана Георгиева с дебют в Старозагорската опера

Снимка: Държавна опера Стара Загора
Сподели

Тази вечер с емблематичната роля на Татяна от „Евгений Онегин“, сопраното Гергана Георгиева ще направи дебюта си в Старозагорска опера.

През 2022 година младата певица е финалист в Първия национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“-Бургас. Тогава в журито е и директорът на Старозагорската опера

Огнян Драганов, който й дава Специалната награда

– дебют в премиерните спектакли на операта „Евгений Онегин“.

Гергана Георгиева участва в пълния репетиционен период на премиерното заглавие и тази вечер предстои най-после да направи своя сценичен дебют в любимата роля на Татяна.  За това превъплъщение, Георгиева се готви с години, защото по думите й има роли, за които е необходима не само вокална, но и творческа зрялост.

„За първи път прочетох писмото на Татяна в седми клас, а след това в първи курс в Националната музикална академия. Още тогава в мен се зароди желание да опозная цялостния образ на героинята на  Пушкин и когато в четвърти курс преподавателят ни по актьорско майсторство Маестро Пламен Карталов поиска от нас да научим цяла партия от опера, знаех какво ще избера. Докосвайки се до романа на великия поет и изучавайки сложността в драматургията и стила на разкошната музика на Чайковски, завинаги се влюбих в образа. На пръв поглед едно обикновено момиче, което обаче носи у себе си богата душа и остава

вярна на своя морал, дори с цената на собственото си щастие и любов“,

споделя вълнения си около любимия персонаж Гергана Георгиева. В допълнение разкрива, че целият репетиционен процес в Стара Загора, е бил истинско удоволствие и незаменим опит за нея.

Тази вечер в продукцията, освен Георгиева, зрителите ще чуят още Йосиф Славов и Николай Моцов в образите на Евгени и Ленски.

Диригент ще бъде маестро Ивайло Кринчев, хормайстор е Младен Станев, режисьор на постановката е Славчо Николов, а автор на сценичния дизайн и костюмите е Гендони. 

„Това заглавие не е присъствало 50 години в афиша на Старозагорската опера, споделя диригентът Ивайло Кринчев. Той посочва още, че

„в тази опера има много специфични широки пулсационни линии“,

които „ни потапят в един свят, от който сме откъснати“. Кринчев разкрива пред медиите, че заедно с екипа, реализирал спектакъла, са търсели класическа интерпретация. „В момента тя не присъства в афиша на нито един оперен театър в България“, допълва още той.

А по думите на режисьора Славчо Николов темата на постановката е, че „няма по-голям ад от ада на пропуснатите възможности“.

Актуално

Избрано за вас