Проверка във фонд „Култура“ заради финансиране на шоу с драг кралици

Проверка във фонд „Култура“ заради финансиране на шоу с драг кралици

Сподели

Министерството на културата разпореди проверка за това как точно са били отпуснати близо 100 хиляди лева по проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от драг кралици.

От организацията, получател на финансовите средства и организатор на шоуто, заявиха, че това е поредна предизборна провокация.

За какво става дума?

В понеделник Министерство на културата назначи проверка. Тя трябва да изясни обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта „Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие“. Той е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ в категорията „Културно предприемачество“.

Фондът е дал сума в размер на 93 248 лева на „Сингъл Степ“ ЕООД, представляваща организацията The Steps. Тя се занимава с проекти, ориентирани към изразяването чрез изкуство на ЛГБТИ общността.

От публикации в различни медии и реклама във Facebook става ясно, че като част от проекта, се промотира и шоу с три драг кралици и възрастово ограничение 18+.

Все пак събитието е обявено като следобедно със старт 16.00 часа.

Анонсът звучи дръзко: „… за да сбъднем и най-смелите ви фантазии и желания сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата“.

Рекламата е придружена от плакат със снимки на драг кралиците и голям надпис върху него „Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Тази реклама предизвика смут и горещи обсъждания във Facebook. Два дни след това The Steps свалиха провокативните снимки на драг кралиците и плаката, на който рекламата на Националния фонд „Култура“ бе точно върху слабините на една от кралиците, уточнява „24 часа“.

В официалния си профил The Steps излязоха с бърза позиция, чрез която заявяват, че с наближаването на 2 април, ЛГБТИ общността отново се използва като изкупителна жертва на популистки провокации.

The Steps: Това е нова координирана клеветническа кампания.

Организацията припомня други проекти, също финансирани от Национален фонд „Култура“. Като премиерата на детската книжка за мравката „Мравин“ или изложбата “Другите българки”, както и представяне на филми с ЛГБТИ тематика.

„Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания, по повод инициативата ни Drag Bingo. Нужно е да отбележим, че

драг изкуството представлява важна част от историята и културата на ЛГБТИ общността,

като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи свързани с общността ни.

Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието “Drag Bingo” е само малка част от него, наред с “Акустични вечери” и “Обществени дебати”, например). Финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията. То е и и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог“.

С цялата позиция може да се запознаете по-надолу:

Актуално

Избрано за вас